DRAGI NAŠ ADOLFE: Obični Nemci srdačno dočekali glumca prerušenog u Hitlera
Foto: Rojters

Strah od rasizma u Nemačkoj

DRAGI NAŠ ADOLFE: Obični Nemci srdačno dočekali glumca prerušenog u Hitlera

Planeta -
Oliver Masuči, glumac koji igra Hitlera u popularnoj nemačkoj komediji “Vratio se”,upozorio je na netoleranciju i rasizam posle putovanja kroz zemlju i razgovora sa ljudima koje je vodio obučen kao vođa Trećeg Rajha

Oliver Masuči, glumac koji igra Hitlera u satiričnom filmu "Vratio se", otkriva rasističke tenzije unutar Nemačke, uprkos stvorene slike o zemlji koja sa dobrodošlicom prima emigrante.

On je mesec dana putovao po zemlji i razgovarao sa "običnim ljudima", obučeni kao odavno umrli Firer. Dve kamere koje su ga pratile snimile su njihove ponekad šokantne stavove.

Masuči je naveo da su ga ljudi, umesto da budu šokirani zbog Hitlerove politike, rata i holokausta, pozdravljali i da su se činili "srećni što ga vide!"

"Relativno brzo su zaboravili da su dve kamere bile uključene, počeli da otvaraju svoja srca, i govore šta zaista misle", rekao je Masuči.

On je sa ovom pričom u javnost izašao dan nakon masovnih demonstracija u Nemačkoj protiv imigracione politike vlade Angele Merkel.

Dok Nemačka otvara svoje ruke stotinama hiljada izbeglica, jača protivislamski pokret pod nazivom PEGIDA, sa sedištem u Drezdenu, koji vodi proteste protiv masovnog priliva izbeglica i uglavnom privlači pripadnike srednje klase.

Masuči kaže da je uočio uspon pokreta PEGIDA ubrzo pošto je počeo svoj eksperiment.

"Nije nas iznenadilo što su odjednom izašli na ulice. Već smo videli da se srednja klasa kreće na desno. Do kraja snimanja, naša pitanja su se potpuno promenila. Kako je moguće da toliko ljudi reaguje tako pozitivno na Hitlera, da ga tako prihvataju?", pita se Masuči.

Glumac je posvedočio i da mu je tokom Svetskog prvenstva 2014. reditelj filma o Hitleru platio da uzvikuje protivnemačke parole među fudbalskim navijačima u Berlinu.

Međutim, kada su ga huligani ookružili morao je da zove obezbeđenje da ne bi, kako je rekao "završio obešen na najbližem drvetu".

"Želeli smo da vidimo da li možemo da ispovociramo da se tako nešto dogodi. Na žalost, to se i desilo", dodao je.

http://www.youtube.com/watch?v=6Q_oh9wrJv0

(express.co.uk - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track