(FOTO) GROBOVI SU PUNI: Za izbeglice na Lezbosu nema više prostora za večni mir
Foto: Reuters

Izgubljeni u moru

(FOTO) GROBOVI SU PUNI: Za izbeglice na Lezbosu nema više prostora za večni mir

Planeta -
Grobovi izbeglica koji su označeni samo sa malim pločicama na kojima je bojom napisano datum sahrane. Kod nekih je osim datuma sahrane napisano je i ime, ali na većini stoje samo natpis-nepoznat
1 / 14 Foto: Reuters

LEZBOS - Ovde leži majka sa svojim novorođenčetom. Ovde leži jedna mlada devojka, tamo šezdesetogodišnji muškarac, priča tužnu priču pogrebnik Kristos Mavrakidis koji brine o najvećem groblju na ostrvu Lezbos i prstom pokazuje neoznačene grobove pokojnih sirijskih migranata koji su se utopili u moru.

Na ostrvu zapravo više nema prostora za tela " izgubljenih u moru" kako nazivaju ostrvljani stradale migrante koji su se utopili u Egeju dok su pokušavali da se domognu boljeg života.

Deo groblja Sveti Pantelejmon namenjen je izbeglicima iz Sirije, Avganistana i Iraka uskoro će biti puno.

"Nešto je potrebno učiniti, stvarno ih je previše, kaže Kristos i dodaje da niko ne zna od lokanih vlasti gde će se sahranjivati nova tela nastradalih migranta.

Na groblju ostrva Lezbos koje se nalazi na samo 4,4 kilometra od turske obale i koja predstavlja bitnu tačku ulaska izbeglica i migranata u EU, se nalaze grobovi izbeglica koji su označeni samo sa malim pločicama na kojima je bojom napisano datum sahrane. Kod nekih je osim datuma sahrane napisano je i ime, ali na većini stoje samo natpis " nepoznat".

Većina izbeglica je sahranjena na ovom groblju jer je dobro čuvano, pa se tako ne može dogoditi da psi lutalice po ostrvu razvlače kosti i delove trela nastradalih migranata.

Gradonačelik ostrva Stavros Galinos kaže da je ovo veliki humanitarni problem, koga pokušavaju na sve načine rešiti, ali da su kadrovski i finansijski veoma osiromašeni.

" Ne samo da moramo bitnuti za žive migrante,na našim plećima su i mrtvi, kaže on.

Prema podacima UN ove godine u Grčku je ušlo 400.000 izbeglica, a u Sredozemnom moru ih je umrlo ukupno 3.000 do sada.

Veliki broj izbeglica na opasan put krenulo je tokom leta, jer su se plašili jeseni i lošeg vremena koje bi im otežalo putovanje. Još uvek se veliki broj ljudi vodi kao nestali.

Lokalni stanovnici Lezbosa govore da se ponekada zna dogoditi da se ljudsko telo uhvati u ribarske mreže, a ribari često telo bace nazad u more jer ne žele da učestvuju u zapletenim birokratskim postupcima koji bi sledili ako bi telo predali vlastima na ostrvu.

(24ur.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track