UDRUŽUJU SE DVE SILE: Kina staje uz Rusiju da zbrišu Islamsku državu

Kineski ratni brodovi već na obalama Sirije?

UDRUŽUJU SE DVE SILE: Kina staje uz Rusiju da zbrišu Islamsku državu

Planeta -
Prema izvorima iz sirijske vojske, Kina bi Rusiji trebalo da se pridružite "u nekoliko narednih nedelja" a službeni Peking već neko vreme zagovara "koordinirani odgovor" na sve veću terorističku prijetnju

Osim što ISIL napada iz vauduha, Vladimir Putin je nedavno u Siriju poslao i najelitnije jedinice ruske vojske. Međutim, čini se da će pravi za Islamsku državu tek da počnu. Naime, nagađa se da će se Rusiji u Siriji pridružiti i Kineska narodna oslobodilačka armija, piše britanski Express.

Prema izvorima iz sirijske vojske, Kina bi Rusiji trebalo da se pridružite "u nekoliko narednih nedelja" a službeni Peking već neko vreme zagovara "koordinirani odgovor" na sve veću terorističku prijetnju.

"Svet ne može sebi da priušti da skrštenih ruku gleda šta se događa u Siriji. Moramo ujedinjeno da delujemo protiv nasilnih ekstremističkih ideologija", izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pred Većem sigurnosti UN-a. Upravo se Vang Ji prošle nedelje susreo s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom posle čega su izjavili kako se "slažu oko brojnih međunarodnih problema".

Kineski ratni brodovi navodno se već nalaze na obalama Sirije, a spreman je i nosač aviona s kojeg svakoga trenutka mogu da polete avioni "J-15".

Ruski mediji takođe javljaju da je Igor Morozov potvrdio da prema Siriji putuje kineska ratna mornarica i da su kineski vojni savetnici već u regiji.

Morozov koji je član Veća ruske federacije za međunarodne poslove jasno je izjavio kako se "Kina pridružila ruskim vojnim operacijama u Siriji".

Međutim, njegove navode još nije potvrdila Kina, pa ih zasad valja uzeti s rezervom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track