RUSIJA I AMERIKA ZAJEDNO PROTIV ISIS: Potpisan sporazum o koordinaciji vazdušnih napada!
Foto: Printskrin

Saradnja

RUSIJA I AMERIKA ZAJEDNO PROTIV ISIS: Potpisan sporazum o koordinaciji vazdušnih napada!

Planeta -
Sporazum je postignut, dodao je portparol ruskog Ministarstva, na inicijativu Rusije i predstavlja najviši nivo saradnje Rusije i SAD po pitanju borbe protiv terorizma

Ministarstva odbrane Rusije i Amerike potpisale su sporazum o prevenciji incidenata prilikom letova avijacije u okviru vojne operacije u Siriji. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ovaj dokument reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru Sirije. Pored toga, ovim sporazumom se definišu pravila i ograničenja kako bi se sperčili bilo kakvi incidenti između ruske i američke avijacije.„Nakon stupanja na snagu ovog dokumenta, biće oformljen kanal celodnevne operativne komunikacije koji će omogućiti vezu između vojnih komandi Rusije i SAD, zarad pružanja međusobne pomoći pri eventualnim kriznim situacijama“, rekao je Konašenkov. Sporazum je postignut, dodao je portparol ruskog Ministarstva, na inicijativu Rusije i predstavlja najviši nivo saradnje Rusije i SAD po pitanju borbe protiv terorizma.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takođe, dodao je, sporazum predstavlja isključivo vojno-tehničku saradnju dve zemlje i ne utiče na princpijelnu poziciju Rusije, čija vojska u Siriji sprovodi operaciju na poziv sirijski vlasti, za razliku od bilo kojih drugih zemalja koji primenjuju silu bez sirijske saglanosti i bez odluke Saveta bezbednosti SAD, što se kosi sa međunarodnim pravom.

Nešto ranije je Konašenkov izrazio zabrinutost da je u sirijskom vazdušnom prostoru zabeležen drastičan porast prisustva različitih letelica, što stvara veliki rizik za bezbednost letova ruske avijacije.

„Bilo je slučajeva kada je na sirijskom nebu zabeleženo čak 30 različitih letelica, što transportnih i borbenih aviona, pa čak i dronova“, rekao je on i dodao da je ruska avijacija koordinisala svoje planove sa sirijskom avijacijonom službom, dok ostali to nisu učinili.(Spitniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track