NEMCI SVE VIŠE MRZE MIGRANTE: Od početka godine izvršili 576 napada na izbegličke centre
Foto: AP 29 Avg 2015

Porast netrpeljivosti

NEMCI SVE VIŠE MRZE MIGRANTE: Od početka godine izvršili 576 napada na izbegličke centre

Planeta -
Tokom jula, avgusta i septembra bilo više napada nego tokom čitave 2014. godine

BERLIN - Napadi na izbegličke centre u Nemačkoj su u porastu, saopštila je danas nemačka policija, upozoravajući i da evropska izbeglička kriza povećava rizik od mogućih napada desničarskih ekstremista na političare. Upozorenje nemačke Savezne kriminalističke službe (BKA) usledilo je nakon što je kandidatkinja za gradonačelnika u Kelnu ubodena nožem u vrat, a napad se dovodi u vezu sa njenim radom sa izbeglicama, preneo je AFP.

BKA navodi da je širom Nemačke tokom jula, avgusta i septembra bilo 286 napada na izbegličke centre, više nego tokom čitave 2014, kada je zabeleženo ukupno 198 napada. Prema podacima BKA, od početka godine bilo je 576 ovakvih napada, a za 523 su odgovorni desničarski ekstremisti. Američka TV mreža CNN u reportaži iz Drezdena izveštava da svakog ponedeljka uveče na hiljade ljudi izlazi na protest ispred zgrade Opere u tom gradu sa jednim ciljem - da spreči izbeglice i migrante da dolaze u Nemačku.

Jedan od njih, Tomas, koji nije želeo da otkrije svoje prezime, rekao je za CNN da strahuje da će muslimanski migranti razoriti nemačku tradiciju. "Svakog ponedeljka uveče dolazimo da se okupimo mirno. Mi nismo nacisti. Mi ne želimo da budemo prozvani nacistima i stavljeni u desničarski ugao. Mi samo ne želimo da budemo stranci u svojoj zemlji", kazao je on za CNN.

Na poslednjem protestu, Tomas je nosio plakat sa forografijom nemačke kancelarke Angele Merkel, obrađene u fotošopu, na kojoj je prikazana sa muslimanskom maramom. Prema nedavnim istraživanjima, više od polovine anketiranih Nemaca smatra da Nemačka već ima "previše izbeglica", a samo jedan od tri se složio sa politikom dobrodošlice prema izbeglicama nemačke kancelarke Merkel.

Vladini podaci pokazuju da je najveći broj izbeglica iz Sirije i Iraka, ali za njima kao najveća grupa slede migranti iz Albanije. Nemačka vlada je već počela sa deportacijom migranata iz Albanije, Kosova i drugih delova istočne Evrope, ali proces je spor, a mnogi migranti ulažu žalbe što značajno odlaže njihov odlazak. Dok strahovanja javnosti rastu, zabeležen je, takođe i porast broja incidenata širom zemlje protiv izbeglica, posebno paljenja prihvatnih centara.

Većina napada dešava se na jugu zemlje, gde izbeglice ulaze, ali, takođe na istoku, poput Drezdena, gde izbeglice i migranti čine jedan odsto populacije. Protesti u Drezdenu počeli su tačno pre godinu dana, iz kojih je izrastao Pokret patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (PEGIDA).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track