OVAKO SE DŽIHADISTI BOGATE: Islamska država mesečno od nafte zaradi 50 miliona dolara
Foto: Rojters

Tajne finansiranja

OVAKO SE DŽIHADISTI BOGATE: Islamska država mesečno od nafte zaradi 50 miliona dolara

Planeta -
Ekstremisti imaju pod svojom kontrolom 253 naftnih polja u Siriji, od kojih je 161 polje funkcionalno. Tamo radi 275 inženjera i 1.107 radnika

BAGDAD - Grupa Islamska država sakupi do 50 milona dolara mesečno od prodaje nafte sa naftnih polja pod njenom kontrolom u Iraku i u Siriji i to je deo industrije koju vazdušni napadi međunarodne koalicije pod vođstvom SAD još nisu uspeli da onesposobe, procenjuju pripadnici iračke obaveštajne službe i američki zvaničnici.

Prodaja nafte kao najveći stalni izvor prihoda ekstremista ključni je razlog zbog koga su oni bili u stanju da zadrže vlast na svom samoproklamovanom kalifatu koji obuhvata velike delove Sirije i Iraka. Zahvaljujući tim sredstvima ekstremisti su uspeli da izdrže kopnene borbe sa svojim protivnicima i više od godinu dana vazdušnih udara u kampanji pod vodjstvom SAD.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ekstemistička grupa uspela je da donese opremu i dovede tehničke stručnjake iz inostranstva da održavaju tu industriju, zbog čega su SAD nedavno pojačale napore za prekid te podrške. Vašington je razgovarao sa regionalnim vladama, uključujući Tursku, i upozorio na uvoz energetske infrastrukture sa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji, uključujući opremu za vađenje, preradu i prevoz energenata, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

On je rekao da međunarodni činioci u regionu namerno ili nenamerno pomažu Islamskoj državi u ovome i rekao je da ta grupa ima vrlo naprednu opremu za upravljanje naftnim poljima pod njenom kontrolom. Islamska država prodaje naftu krijumčarima po nižim cenama, od 35 pa čak do 10 dolara za barel, u poređenju sa oko 50 dolara po barelu koliko se nafta prodaje na međunarodnim tržištima, rekla su u odvojenim razgovorima četiri iračka obaveštajna zvaničnika za AP.

Foto: Beta
Foto: Beta

Krijumčari zatim prodaju naftu posrednicima u Turskoj, rekli su ti zvaničnici. Nafta je prvo prevožena u grupama od više velikih tankera, ali iz straha od vazdušnih udara, sada se koriste manji tankeri. Veruje se da Islamska država vadi oko 30.000 barela nafte dnevno u Siriji, koje prokrijumčare posrednici u susednoj Turskoj. U Iraku oni proizvedu između 10.000 i 20.000 barela na dan, uglavnom sa dva naftna polja izvan Mosula, rekao je član iračkog parlamentarnog odbora za energetiku i bivši ministar za naftu Ibrahim Bahr al-Olum. On je rekao da veliki deo nafte proizvedene Iraku ne ide na prodaju već se šalje u Siriju gde se preradjuje u improvizovanim rafinerijama Islamske države.

Kako se veruje, Islamska država zarađuje između 40 i 50 miliona dolara mesečno od prodaje, rekao je taj irački zvaničnik. Izveštaj svojevrsnog ministarstva finansija Islamske države pokazuje da su prihodi od prodaje nafte samo u Siriji iznosili 46,7 miliona dolara u aprilu. U tom izveštaju se procenjuje da Islamska država ima pod svojom kontrolom 253 naftnih polja u Siriji, od kojih je, prema tom izvoru, 161 polje funkcionalno. Na naftnim poljima radi 275 inženjera i 1.107 radnika, navodi se u tom izveštaju.

Kancelarija turskog premijera saopštila je da je preduzela korake da pojača bezbednost na granici i da je prekinula krijumčarenje nafte preko turske granice. Kako se navodi do kraja septembra sprečeno je 3.319 pokušaja krijumčarenja nafte iz Sirije, a od 2011. zaplenjeno je više od 5,5 miliona litara nafte u operacijama za suzbijanje ilegalne trgovine.

Zvaničnik u američkom ministarstvu finansija Danjel Glejzer procenio je da prihodi Islamske države od nafte iznose oko 500 miliona dolara godišnje, na osnovu podataka da su zaradili oko 40 miliona dolara u jednom mesecu početkom 2015. Kako se veruje, ta grupa ubira i stotine milion dolara godišnje od "poreza" na komercijalne aktivnosti u teritorijama pod njenom kontrolom, rekao je Glejzer.

Do sada ruski vazdušni napadi u Siriji koji su počeli prošlog meseca nisu pogodili infrastrukturu Islamske države, mada su u skoro godinu dana američke vazdušne kampanje te instalacije pretrpele izvesnu štetu. Veći efekti u onesposobljavanju naftne industrije pod kontrolom ekstremista zabeleženi su u Iraku nego u Siriji. Ekstremisti su u martu potisnuti iz velikog naftnog polja ispred severnog iračkog grada Mosula, a zbog straha od udara oni se ustručavaju da eksploatišu naftno polje blizu Sindjara u severnom Iraku, rekao je jedan irački obaveštajni zvaničnik.

Foto: AP
Foto: AP

Ipak za sada nije mnogo štete naneto razvijenoj naftnoj industriji koja je pod kontrolom Islamske države. Islamska država vodi mrežu malih, improvizovanih rafinerija postavljenih u prikolicama čija proizvodnja delimićno zadovoljava domaće potrebe.

Turski i kurdski timovi za održavanje putuju kopnom u teritoriju pod kontrolom Islamske države pod jakim obezbeđenjem da rade na naftnim poljima i u rafinerijama, naveli su irački zvaničnici. Oni su rekli da su na tim postrojenjima angažovani i visoki zvaničnici iz iračkih državnih naftnih kompanija. Prema jednom iračkom zvaničniku irački naftni inženjeri od Islamske države dobijaju dnevnicu od 300 dolara do blizu 1.000 dolara.

Oni koji kupuju naftu često uplaćuju doznake ženama pripadnicama Islamske države u Istanbulu i Ankari pod pretpostavkom da žene privlače manje pažnje a taj novac se kasnije ručno prenosi u Irak i u Siriju, rekao je jedan od iračkih obaveštajnih zvaničnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track