I HUMANOST IMA CENU: Slovenija traži od EU 60 miliona evra za prihvat izbeglica
Foto: Reuters

Finansijska pomoć

I HUMANOST IMA CENU: Slovenija traži od EU 60 miliona evra za prihvat izbeglica

Planeta -
Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da mu je EU već obećala da će za zaštitu šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju i policijske kadrove

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je danas da je vlada zatražila od Evropske unije 60 miliona evra pomoći za narednih šest meseci oko prihvata na hiljade migranata koji idu preko njene teritorije.

Miro Cerar, Foto: AP
Miro Cerar, Foto: AP

Cerar je poručio da je vlada, osim finansijske pomoći, od EU zatražila još i policijsku opremu i personal iz EU. Prema njegovim rečima, nekoliko zemalja je već ponudilo da pošalje svoju policiju s obzirom na to da slovenačka nema dodatne kapacitete.

U Sloveniji se trenutno, prema podacima tamošnje policije, nalazi nešto više od 14.000 migranata, od čega ih je 5.960 registrovano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije.

Otkako je Mađarska u subotu zatvorila granicu sa Hrvatskom, u Sloveniju je ušlo skoro 50.000 migranata.

Cerar je početkom sedmice objavio da je Slovenija dobila obećanje EU da će joj za zaštitu njene šengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i neophodnu finansijsku pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track