KAD SU RUSI HTELI DA UNIŠTE LONDON: Planirali da bace nekoliko atomskih bombi na Britaniju
Foto: AP

Tokom Hladnog rata

KAD SU RUSI HTELI DA UNIŠTE LONDON: Planirali da bace nekoliko atomskih bombi na Britaniju

Planeta -
Istorijsko pismo je upozorilo da su bombe koje su Rusi planirali da iskoriste mnogo moćnije od onih korišćenih u Nagasakiju, u Japanu

Ruski zlokoban plan da uništi grad London koristeći veoma moćne nuklearne bombe je otkriven. Britanski nuklearni ekspert, Vilijam Peni, koji je pomagao u proizvodnji prve britanske atomske bombe, otkrio je destruktivnu šemu koja se nalazila u klasifikovanom pismu poslatom 1954. godine.

On je upozorio Edvina Plovdena, predsednika Zavoda za atomsku energiju, da se Rusi spremaju da ispale razarajuće oružje na prestonicu Britanije. "Umesto da bace 32 bombe na London, oni bi verovatno bacili nekoliko veoma moćnih koje bi imale istu razornu moć a koje čak nisu morale ni da se navode precizno", napisao je. Serije eksplozija bi izazvale totalno uništenje svega u prečniku od 5 kilometara od centra detonacije, time prekrivajući oblast od blizu 50 kilometara.

Peni, čije je, rukom napisano pismo objavio Nacionalni arhiv prvi put, označava Krajdon, u južnom Londonu, Aksbridž u zapadnom i Romford u istočnom kao ciljeve. Ali, svi Britanci bi patili od katastrofalne radioaktivne eksplozije. Istorijsko pismo je upozorilo da su bombe koje su Rusi planirali da iskoriste mnogo moćnije od onih korišćenih u Nagasakiju, u Japanu. Najmanje 74.000 ljudi bi poginulo kao rezultat razarajuće ekplozije i još 75.000 bi bilo ranjeno.

Beleška predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost u martu 1955. godine, takođe je objavio Nacionalni arhiv, u kojoj je stajalo: "Ne možemo reći sa sigurnošću koliko upozorenja moramo da dobijemo pre nego što napadnu Ujedinjeno Kraljevstvo. Ali smatramo da, što je esencijalno za planiranje, odeljenja moraju nastaviti da rade pod pretpostavkom da bi vlada bila u stanju da detektuje dezorijentaciju internacionalne situacije bar šest meseci pre nego što bi rat počeo i saznali bismo za to, recimo, da se sedam dana unapred očekuje napad na državu."

Američka vojska je takođe bombardovala japanski grad Hirošimu samo tri dana pre Nagasakija, tom prilikom oduzevši živote 140.000 ljudi. Napad "Blizanaca" je bio prvi i poslednji put da je atomska bomba korišćena protiv civilne populacije. Bomba teška pet tona, poznatija kao "Debeljko", eksplodirala je 500 metara iznad gradske luke, na zapadnoj strani japanskog ostrva Kjušu. Zidni satovi, koji su prestali da rade u 11.02, kada je bomba detonirala pre 70 godina, prikazani su u Muzeju atomske bombe u Nagasakiju. Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine i time je okončan Drugi svetski rat. Peni je preminuo 1991. godine u 81. godini.

Pojava ove verzije Hladnog rata, pojavila se u vreme kada se nuklearna politika vratila u fokus nacionalne debate u Engleskoj. Članovi parlamenta treba da glasaju da li će obnoviti preskupi program "Trident", nuklearni raketni sistem za podmornice, u predstojećim mesecima.

(Dailymail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track