(FOTO) AUSTRIJA IZVELA VOJSKU NA TRG: Svečano u Beču za Dan Republike
Foto: Milan Ilić

Nacionalni praznik

(FOTO) AUSTRIJA IZVELA VOJSKU NA TRG: Svečano u Beču za Dan Republike

Austrija -
Na monumentalnom bečkom Trgu Heroja (Heldenplatz), austrijske oružane snage imaju svoju izložbu naoružanja, tehnike i veština

BEČ - Austrija danas, 26. oktobra slavi Dan Republike. Slavi se od 1965. godine, a 26. oktobar je izabran zato što je tog dana 1955, posle desetogodišnje okupacije od strane sila pobednica u Drugom Svetskom ratu, Austrija proglasila svoju neutralnost.

Zakon o austrijskoj neutralnosti je u austrijskom parlamentu donesen 26. oktobra 1955. Pred toga, 26. oktobar 1955. je prema Državnom ugovoru Austrije sa okupacionim silama, bio prvi dan u kojem nijedan okupacioni vojnik više neće biti u Austriji.

I danas mnogi Austrijanci veruju u famu da se Nacionalni praznik slavi zato što je 25. oktobra 1955. poslednji Crvenoarmejac otišao iz države, ali poslednji sovjetski vojnik je napustio državu još 19. septembra 1955.

Kao što je to običaj poslednjih godina, od 23. do 26. oktobra na monumentalnom bečkom Trgu Heroja (Heldenplatz), austrijske oružane snage (Bundesheer) imaju svoju izložbu naoružanja, tehnike i veština.

Danas je poslednji dan ovogodišnje izložbe, koja je ovog vikenda privukla mnoge hiljade Bečlija i posetilaca grada, da zavire u borbene avione, helikoptere, bojna vozila, razgovaraju sa vojnicima i oficirima...

Ovogodišnja vojna izložba je u senci izbegličke krize. Paradoksalno je da se pokazuje sofisticirana ratna tehnologija kada Austrija nije sposobna da napravi red na svojim granicama, smatraju mnogi austrijski politički komentatori.

Sledećih nekoliko godine vojna izložba se neće održavati na Trgu Heroja, jer će njegovu veliku zelenu površinu zauzeti kontejneri i druge privremene građevine Saveznog parlamenta Austrije.

Parlament se zbog renoviranja privremeno izmešta u dvorac Hofburg, a delom i na Trg Heroja pokraj Hofburga.

Savezni parlament Austrije će, 150 godina posle izgradnje, biti temeljno renoviran, što će koštati više stotina miliona evra i traće nekoliko godina.

Svi oni koji žele da vide Savezni parlament iznutra, mogu to učiniti danas do 16 časova, dokle traje "Dan otvorenih vrata parlamenta". Za posetioce su otvoreni skoro svi delovi ove impozantne građevine, od poslaničkih sala za zasedanje do partijskih klupskih prostorija.

Na Nacionalni praznik mogi muzeji ne naplaćuju ulaznice, a neki odobravaju značajan popust. Besplatan ulaz u Beču danas važi za:

- Arhitektonski centar Beča

- Muzej esperanta

- Muzej globusa

- Vojnoistorijski muzej

- Muzej primenjenih umetnosti

- Etnografski muzej

- Muzej papirusa

- Muzej Pratera

- Raskošna sala Nacionalne biblioteke

- Muzej antičkih Rimljana

- Muzej časovnika

- Vila Hermes

- Muzej grada Beča

Najveći bečki muzeji, kao što su Umetničko-istorijski, Prirodnjački, Tehnički i neki drugi daju danas značajan popust na ulaznice.

Velika gužva očekuje se danas i na Bečkom sajmištu, kao i u protekla tri dana. Tamo se, do 17 časova danas, održavaju tri sajma istovremeno: "Svet ideja" (ručni rad, dekoracije, suveniri, kreativne igre itd.), zatim "Početak zimske sezone" (sportska oprema, posebno za zimske sportove, hotelska i druga ponuda zimskog turizma Austrije), kao i "Modelarstvo".

"Modelarstvo" (Modellbau) nam se čini najzanimljivijim. Više od 170 preduzeća pokazuje male električne vozove u minuciozno urađenim pejsažima, zatim makete helikoptera, čamaca i aviona na daljinsko upravljanje, pa minijaturne parne mašine i mnoge druge modelarske igračke, koje su raj za oči i za mališane i njihove roditelje, čak i za vremešnije Bečlije koje smo takođe juče videli na ovom sajmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track