NAJKRVAVIJI GRAĐANSKI RAT DANAŠNJICE: Teraju ljude da piju krv, jedu ljudsko meso i žive ih spaljuju

Potresan izveštaj

NAJKRVAVIJI GRAĐANSKI RAT DANAŠNJICE: Teraju ljude da piju krv, jedu ljudsko meso i žive ih spaljuju

Planeta -
Celi gradovi su opljačkani i spaljeni, a i deca moraju u rat

Afrička Unija objavila je potresan izveštaj o raširenim i sistemskim zlostavljanjima zbog etničke pripadnosti, a detalji su zgrozili svetsku javnost.

Južni Sudan je mlada država koja je nastala otcepljenjem od Sudana 2011. godine posle građanskog rata koji je trajao više od 20 godina.

U novostvorenoj državi vode se sukobi od decembra 2013. kada je počela borba za vlast između predsednika Salve Kira, koji pripada etničkoj grupi Dinka i njegovog bivšeg zamenika Rieka Mačara, iz grupe Nuera koji je i pokušao da ga zbaci s vlasti.

Foto; AP
Foto; AP

Iz Južnog Sudana u Sudan do sada je prebeglo blizu 200.000 izbeglica, a oni svedoče o strašnim stvarima koje se događaju.

Uprkos nebrojenim zločinima među kojima su ubistva, silovanja, seksualno nasilje, mučenja i druga nečovečna dela, u izveštaju se navodi kako ipak nisu pronađeni dokazi genocida.

Ipak, detaljno je opisano kako se ranjeni i bolesni napadaju u bolnicama, celi gradovi su opljačkani i spaljeni, deca mlađa od 15 godina moraju u rat, a žene se otimaju iz crkava, siluju pa i žive spaljuju.

"Vojnici sakate tela, spaljuju ljude, vade krv onih koji su tek ubijeni i prisiljavaju druge etničke skupine da je piju ili čak da jedu njihovo meso. Ovakvo nasilje je zabeleženo najviše prema civilima, ljudima koji ne nose oružje i ne bore se", stoji u izveštaju Afričke Unije.

U najkrvavijem ratu današnjice 2,2 miliona ljudi prognano je iz svojih domova, a ubijeno ih je na desetina hiljada.

(Dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track