SVE JAČI: Slobodarcima i posle izbora raste popularnost!
Foto: REUTERS

ANKETE SVE GOVORE

SVE JAČI: Slobodarcima i posle izbora raste popularnost!

Austrija -
Kada bi izbori bili u nedelju, FPÖ bi osvojila 30-33 odsto glasova, pokazuju rezultati poslednjih istraživanja

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) nesumnjivo je najpopularnija politička stranka danas u Austriji.

Kada bi izbori bili u nedelju, FPÖ bi osvojila 30-33 odsto glasova. Proteklih meseci je Slobodarska partija po popularnosti znatno nadmašila Socijaldemokratsku partiju (SPÖ) i Narodnu partiju (ÖVP). SPÖ i ÖVP su decenijama bile dve najjače političke snage u Austriji. Poslednji put su to pokazale na saveznim izborima krajem septembra 2013. posle kojih, do danas vladaju u "Velikoj koaliciji".

Na austrijskim izborima pre dve godine SPÖ je osvojila 26,8 procenata, ÖVP 24 procenta, a FPÖ 20,5 procenata. Da su izbori danas, SPÖ bi mogla da računa na oko 23-25, a ÖVP na 20-24 odsto, u svakom slučaju znatno manje od FPÖ-a kojoj aktuelna podrška širom Austrije premašuje 30 odsto.

Da su izbori ove nedelje, u parlamentu bi se sigurno našli još samo Austrijski Zeleni i, verovatno, NEOS. Ankete pokazuju podršku Zelenima u rasponu od 12 do 15 odsto, dok je NEOS, sa pet do sedam odsto, blizu minimalnog praga od četiri odsto, ispod nije moguće imati poslanika u Saveznom parlamentu Austrije. Tim Štronaha (Team Stronach, TS) nikako više ne može da dosegne ovaj prag. Na izborima 2013 je TS osvojio 5,7 odsto glasova; danas bi ih imali oko jedan odsto, sa čime nemaju nikakve šanse da ponovo imaju savezne poslanike.

Rezultati ankete

Najnoviju anketu, sa pitanjem za koga bi glasali na izborima u nedelju, obavio je institut IMAS, na reprezentativnom uzorku od 1.000 Austrijanaca sa pravom glasaRezultati: FPÖ 32%; SPÖ 25%; ÖVP24%; Zeleni 12%; NEOS 5%; Štronahov tim 1%

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track