PRESELO JOJ PIĆE: Osuđen na 3 godine zatvora jer je oteo i tukao Srpkinju u Dubaiju
Foto: Profimedia

Pravda za primer

PRESELO JOJ PIĆE: Osuđen na 3 godine zatvora jer je oteo i tukao Srpkinju u Dubaiju

Planeta -
Opalio mi je nekoliko šamara i udarao me po glavi i telu. Borila sam se s njim i nekako uspela da po drugi put otvorim vrata i da izbacim noge. Tada me je uhvatio za kosu i vratio unutra. Toliko me je jako počupao da mi je otpalo nekoliko pramenova kose, dodala je ona pred sudom

DUBAI - Kanzas S. (29), carinski inspektor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, osuđen je na tri godine zatvora na osnovu optužnice koja ga tereti da je u avgustu 2013. godine kidnapovao i svesno ugrožavao život Srpkinji S. B. (28) u Dubaiju.

Kanzas S., kom je suđenje počelo u julu 2014., osuđen je januara ove godine u odsustvu. Osuđeni se potom predao i zahtevao ponavljanje postupka, rekavši da nije kriv po navodima optužnice.

"Nisam imao nameru da je povredim. Otela mi je mobilni telefon, samo sam hteo da ga uzmem natrag", rekao je Kanzas.

Prema svedočenju koje je dala policiji i tužiocu, državljanka Srbije je preživela pravu torturu:

"Kanzas me šamarao, udarao po glavi, šutirao po telu... Nije mi dozvolio da izađem iz njegovih kola pa sam morala da iskočim. Bio je toliko besan i nasilan da sam mislila da neću izvući živu glavu!", ispričala je pre dve godine Srpkinja.

"Pozvao me telefonom 23. avgusta 2013. na večeru. Na njegov predlog parkirala sam svoj automobil i prešla u njegov. Večerali smo u hotelu „Siti festival“, a Kanzas je sve vreme pio alkohol . Oko 23 sata smo napustili restoran, Zamolila sam ga da me odveze do kola, ali je on krenuo u suprotni kraj grada. Onda sam ga zamolila da zaustavi kola da izađem, ali nije hteo, već je ubrzao! Tada sam otvorila vrata od kola u pokretu, međutim, uspeo je da me spreči da iskočim", ispričala je S.B.

"Opalio mi je nekoliko šamara i udarao me po glavi i telu. Borila sam se s njim i nekako uspela da po drugi put otvorim vrata i da izbacim noge. Tada me je uhvatio za kosu i vratio unutra. Toliko me je jako počupao da mi je otpalo nekoliko pramenova kose", dodala je ona pred sudom. Zatim je objasnila da je tek iz trećeg puta uspela da iskoči iz kola i pobegne taksijem.

Koliko bi godina dobio u Srbiji?

Pravosudni sistem u UAE baziran je na Šerijatskom pravu, nizu muslimanskih verskih propisa koji izviru iz svete knjige Kuran. U srpskom Krivčnom zakoniku, kazna za otmicu varira od dve do 15 godina zatvora, u zavisnosti od ozbiljnosti pretnji koje se upućuju otetoj osobi, visine otkupa, telesnih povreda i toga da li je otmica delo organizovane grupe ili pojedinca. S obzirom da, po navodima optužnice, u ovom slučaju nije bilo ni teških povreda, ni traženja novca, a kidnapovanje je sproveo jedan čovek, ova kazna se može smatrati teškom. Primera radi, minimalna kazna za silovanje u Srbiji iznosi dve godine...

Osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana, a sud je presudio i da oštećenoj mora da plati 21.000 dirhama, odnosno oko 5.700 dolara odštete.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track