FRANCUZI ŠALJU DE GOLA U SIRIJU: Najveći vojni brod u Zapadnoj Evropi ide na islamiste
Foto: AP, 19 Mart 2015

Nove snage

FRANCUZI ŠALJU DE GOLA U SIRIJU: Najveći vojni brod u Zapadnoj Evropi ide na islamiste

Planeta -
Francuske vlasti uputiće u region Bliskog istoka borbenu grupu sa nosačem aviona na atomski pogon "Šarl de Gol" na čelu, radi intenziviranja borbe protiv "Islamske države" (IS) u Siriji i Iraku, javile su agencije.

AFP, pozivajući se na saopštenje Jelisejske palate, navodi da će zajedno sa perjanicom francuske mornarice biće upućena i vazduhoplovna eskadrila i prateći brodovi, opremljeni sistemima protivvazdušne odbrane. Biće priključeno šest aviona tipa "Rafal" (Rafale), stacioniranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i šest "Miraža" koji lete iz Jordana.

"Šarl de Gol" je prvi nosač aviona na nuklearni pogon, proizveden izvan SAD, najveći je vojni brod u Zapadnoj Evropi i jedini nosač aviona te vrste u Francuskoj. Na njemu može da se nalazi približno 40 aviona ili helikoptera. Ovaj nosač je 2000-ih učestvovao u borbenim operacijama protiv terorističke mreže "Al-kaide" u Avganistanu i podržavao koalicione snage u toj zemlji, a 2011. je pomagao u osiguranju zone zabrane leta nad Libijom.

Februara ove godine, "Šarl de Gol" je bio upućen u Persijski zaliv na ogradničeni rok radi učešća u borbi protiv terorista na severu Iraka, i vratio se za francusku luku Tulon u aprilu, podseća agencija. U tom periodu izvođeno je dnevno između deset i 15 vazdušnih napada, navodi AFP. Francuska je počela sa vazdušnim napadima na džihadiste u Siriji u oktobru, posle godinu dana napada na IS u Iraku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track