POREZI IH ODRAŠE: Građani Austrije rade 235 dana godišnje samo da podmire državu!
Foto: Shutterstock

RUPA BEZ DNA

POREZI IH ODRAŠE: Građani Austrije rade 235 dana godišnje samo da podmire državu!

Austrija -
Svaki zaposleni u Austriji, bilo da radi kod poslodavca ili samostalno, u proseku radi od 1. januara do 21. avgusta za bi platio svoje poreske obaveze

BEČ - Austrija spada u države sveta u kojima ljudi više rade za državu nego za svoj džep. Ove godine, poreski obveznik u Austriji u proseku će raditi 235 dana za državu, a preostalih 130 dana za sebe.

Prema tome, svaki zaposleni u Austriji, bilo da radi kod poslodavca ili samostalno, u proseku je radio od 1. januara do 21. avgusta za bi podmirio državu, a od 22. avgusta do 31. decembra će onim što zaradi moći da zadovolji svoje potrebe.

Ovaj "Dan slobode od poreza" (engleski: Tax Freedom Day) se računa tako da se ukupna svota svih poreza i obaveznih doprinosa u Austriji stavi u odnos sa ukupnim prihodima svih domaćinstva i preduzeća u državi. Procenat koji se dobije se onda preračuna u broj dana od ukupno godišnjih 365, pa se dobije datum "Dana slobode poreza".Sa 21. avgustom kao ovogodišnjim "Danom slobode od poreza", Austirja je daleko "odmakla" ogromnoj većini država na različitim kontinentima.

Poređenja radi "Dan slobode od poreza" je u 2015. godini na primer u SAD: 24. april, u Švajcarskoj 1. maj, Bugarskoj 2. maj, Velikoj Britaniji 31. maj, Sloveniji 13. juni, Španiji: 1. juli, Švedskoj 8. juliNemačkoj 11. juli, Italiji: 21. juli, Francuskoj 24. juli, Belgiji 6. avgust...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track