PITANJE KOJE I DALJE MUČI MOSKVU: Ko naoružava džihadiste?
Foto: Rojters

Strah i od hemijskog oružja

PITANJE KOJE I DALJE MUČI MOSKVU: Ko naoružava džihadiste?

Planeta -
Teroristi Islamske države i Nusra fronta i dalje dobijaju velike količine naoružanja i municije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Oni i dalje dobijaju ogromne količine naoružanja i municije. Pitanje o izvorima naoružanja koje stalno postavljamo našim partnerima i dalje ostaje otvoreno“, rekla je Zaharova.

Ona je upozorila da Islamska država, ali i druge terorističke organizacije, imaju dostup tehnologijama za proizvodnju hemijskog naoružanja.

"Raspolažemo informacijama da teroristi imaju dostup komponentama i tehnologiji za proizvodnju hemijskog naoružanja, kao i da su počeli da ga primenjuju kako u Siriji tako i u Iraku“, istakla je ona.

Marija Zaharova, Foto: Reuters
Marija Zaharova, Foto: Reuters

Takođe, istakla je da uprkos ruskoj intervenciji u Siriji, to ne znači da zvanična moskva smatra da je Bašar al Asad idealan predsednik i njegovo očuvanje na vlasti nije od presudnog značaja za Rusiju.

"Nikad nismo izjavili da je aktuelni režim u Siriji besprekoran. Mi nikad nismo govorili da je Asad idealan predsednik koji uvek donosi samo dobre odluke“, rekla je ona.

Zaharova je ocenila i da je Moskva takođe kritikovala Siriju za sve što se tamo događa."Najmudriji korak koji je postignut na prošlom sastanku u Beču jeste što nijedna strana nije govorila o sudbini Asada“, dodala je Zaharova.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track