PRVE KARIKATURE I ŠOKANTNO SAOPŠTENJE ŠARLI EBDOA POSLE MASAKRA: Terorizam nije naš neprijatelj!

Ne treba nam više religija!

PRVE KARIKATURE I ŠOKANTNO SAOPŠTENJE ŠARLI EBDOA POSLE MASAKRA: Terorizam nije naš neprijatelj!

Planeta -
Prijatelji iz celog sveta, hvala vam za #MolitveZaPariz, ali religija nam više nije potrebna! Naša vera ide muzici! Poljupcima! Životu! Šampanjcu i radosti, saopštili novinari

PARIZ - Crtač francuskog satiričnog magazina "Šarli Ebdo" Žoan Safr objavio je nekoliko karikatura povodom terorističkih napada u Parizu, a na jednoj od njih, poručio je svima koji se mole za "grad svetlosti" da religija više nije potrebna.

"Prijatelji iz celog sveta, hvala vam za #MolitveZaPariz, ali religija nam više nije potrebna! Naša vera ide muzici! Poljupcima! Životu! Šampanjcu i radosti! #ParisIsAboutLife", napisao je na jednom od crteža, koje je objavio na svom Instagram profilu, prenosi Independent. Među karikaturama, kojima Safr pokazuje svoju tugu i bes zbog niza sinoćnjih napada u Parizu, ističe se i crtež broda koji ne tone, a ispod kojeg je napisano "talasi ga biju, ali on ne tone" što je moto francuske prestonice.

"Terorizam nije naš neprijatelj. Terorizam je način operacije. Ponavljanje rečenice "mi smo u ratu" bez nalaženja hrabrosti da imenujemo svoje neprijatelje nas ne vodi nikuda. Naši neprijatelji su oni koji vole smrt. U raznim oblicima oni su oduvek postojali. Istorija brzo zaboravlja", podsetio je Safr na jednom od crteža. Na karikaturama su napisane i poruke kao što su "Vekovima su ljubitelji smrti pokušavali da nam oduzmu ukus života", ali "Nikad nisu uspeli", kao i "Francuska je stara zemlja gde se zaljubljeni grle slobodno", a "Oni koji vole život na kraju su jedini nagrađeni."

"Umesto da se pregrađujemo, treba da zapamtimo ono što je dragoceno: svoj način života", poručio je Safr. U Parizu se sinoć dogodilo nekoliko napada i eksplozija u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo najmanje 128, a ranjeno više od 250 ljudi. List Šarli Ebdo bio je meta terorističkog napada u januaru 2015. godine, kada je ubijeno 10 novinara tog satiričnog magazina i još sedmoro ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track