JACENJUK NAREĐUJE EU: Blokirajte projekat Severni tok 2
Foto: Reuters

I to se može

JACENJUK NAREĐUJE EU: Blokirajte projekat Severni tok 2

Planeta -
Ukrajinski premijer smatra da taj gasovod ne koristi ni Ukrajini ni Evropi

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk se obratio Evropskoj uniji uz zahtev da blokira projekat Severni tok 2, javlja ruska agencija Tas.

"Obratili smo se našim evropskim partnerima, zatraživši da projekat Severni tok 2 prođe kroz najstrože kontrole. Smatramo da ovaj projekat treba da bude blokiran, jer ne ispunjava interese ni EU, niti Ukrajine", rekao je Jacenjuk posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku, Federikom Mogerini.

Krajem novembra, devet zemalja centralne i istočne Evrope, predvođene Poljskom i Slovačkom, uputilo je pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, zatraživši da se pitanje izgradnje ovog gasovoda nađe na dnevnom redu samita lidera EU u decembru i da se implementacija pomenutog projekta blokira. U pismu se tvrdi da će novi gasovod, drugi po redu koji će povezati Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora, povećati zavisnost Evrope od ruske gasne kompanije Gasprom, kao i da je taj projekat u suprotnosti sa evropskom politikom o energetskoj diverzifikaciji.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track