PUTIN POTPISAO ZAKON: Ustavni sud Rusije iznad međunarodnih sudova za ljudska prava
Foto: AP

Nov list

PUTIN POTPISAO ZAKON: Ustavni sud Rusije iznad međunarodnih sudova za ljudska prava

Planeta -
Predsednik Rusije dao je odrešene ruke Ustavnom sudu da sam odlučuje da li će primeniti odluke međunarodnih sudova za ljudska prava, a mnoge grupe za nadzor smatraju da se time ograničava mogućnost žrtvama kršenja ljudskih prava u Rusiji da ostvare pravdu

Zakon, koji je objavljen danas na sajtu ruske vlade, omogućava ruskom sudu da ospori odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ukoliko smatra da nisu u skladu sa Ustavom Rusije, prenosi agencija Rojters.

Grupe za ljudska prava smatraju da je zakon osmišljen da osujeti mogućnost da žrtve kršenja ljudskih prava u Rusiji pronađu pravdu putem međunarodnih tela.

Ruski parlament je odobrio novi zakon prošle nedelje, a Putin ga je potpisao juče, dok je predsednica Ustavnog suda Valeri Zorkin rekla da je Rusija otvorena za ''dijalog'' u slučaju bilo kakvih problema.

Zakon je usvojen pošto je strazburški sud 2014. godine presudio Rusiji da plati 1,9 milijardi evra akcionarima naftne kompanije ''Jukos'', čime je izvršen dodatni finansijski pritisak na Moskvu, s obzirom na to da se Rusija već suočava sa padom cena nafte i sankcijama zapadnih zemalja.

Sud u Strazburu saopštio je da je u 2014. godini primio 218 žalbi protiv Rusije, kao i da je utvrđeno 122 slučajeva u kojima je Moskva prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uključujući slučaj deportovanja gruzijskih stanovnika u 2006. godini i zatvaranje optuženih u metalne kaveze tokom sudskih saslušanja.

Putin je takiođi Zakon o federalnom budžetu za 2016. godinu. Budžetom za 2016. godinu predviđaju se prihodi od 13,73 biliona rubalja, što je 195 milijardi dolara (17,5 bruto domaćeg proizvoda (BDP), i rashodi od 16,09 biliona rubalja, što iznosi 228 milijardi dolara (20,5 BDP-a). Prema Putinovim instrukcijama federalnoj skupštini, budžetski deficit će iznositi 2,36 biliona rubalja (33,4 milijarde dolara), ili 3,0 odsto BDP-a. Budžet za narednu godinu se bazira na inflaciji koja neće premašiti 6,4 odsto, a prognozirano je da BDP bude 78,673 biliona rubalja (1,11 biliona dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track