U SRBIJI SVAKE GODINE IM SVE BOLJE: Austrijski privrednici zadovoljno trljaju ruke!

Anketirani preduzetnici

U SRBIJI SVAKE GODINE IM SVE BOLJE: Austrijski privrednici zadovoljno trljaju ruke!

Austrija -
BEOGRAD - Anketa Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Srbiji pokazuje da se značajno poboljšala ocena austrijskih privrednika o privrednom stanju u Srbiji

Austrijski preduzetnici pozitivno dočekuju 2016. godinu, a postoje i konkretni zahtevi iz Austrije za preseljenje proizvodnje u Srbiju. Čak 90 odsto austrijskih kompanija zadovoljno je radom svojih preduzeća u Srbiji, a 13 odsto je dalo ocenu vrlo dobro. Broj preduzeća koja su ocenila dosadašnji razvoj uslova za poslovanje u Srbiji je porastao u odnosu na prošlu godinu.

U anketi, koja je sprovedena 54 odsto ispitanika ocenjuje trenutno privredno stanje u Srbiji i dalje kao složeno i problematično. To je, međutim, ubedljivo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je takvu ocenu o stanju u privredi dalo 72,1 odsto austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji. Što se tiče privrednih izgleda u Srbiji za 2016. godinu 42,2 odsto anketiranih polazi od toga da se iduće godine, u odnosu na tekuću, neće mnogo promeniti, a 41,4 odsto s optimizmom gleda u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2016. I sa stanovišta sopstvene privredne grane preduzeća sa umerenim optimizmom gledaju u 2016. godinu.

Dok je 46 odsto navelo da neće biti znatnih promena, 40 odsto računa na uzlazni trend u sledećoj godini. Po pitanju privrednih uslova u Srbiji 40 odsto preduzeća smatra da postoji još uvek velika potreba za poboljšanje, dok je 43 odsto reklo da je zadovoljno. Kako bi se situacija poboljšala, prema stavu anketiranih, od posebnog značaja su suzbijanje korupcije, poboljšanje platežnog morala, stabilnost valute kao i funkcionalan poreski sistem.

Među glavnim željama mnogih preduzeća našlo se i smanjenje birokratije i transparentnost poreskih propisa. U odnosu na anketu sprovedenu prošle godine, iako se opšte privredno stanje Srbije i dalje smatra teškim, austrijski preduzetnici su ocenili da privreda u Srbiji, iako dalje na niskom nivou, pokazuje blago poboljšanje u ovoj godini. Tako je prošle godine 25 odsto anketiranih bilo zadovoljno privrednim stanjem u Srbiji, dok je ove godine već 45 odsto bilo tog mišljenja.

U pogledu prometa, broja zaposlenih i investicija mnoga preduzeća su zabeležila primetan rast. Kod preko 70 odsto preduzeća je porastao promet ove godine u odnosu na prošlu, a takođe kod trećine preduzeća povećao se broj zaposlenih (36 odsto) i investicija (31). Trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije Erika Teoman-Brener objasnila je da je anketa reprezentativna jer su u njoj učestvovala preduzeća koja zapošljavaju u Srbiji oko 10.000 ljudi. „

Austrija i dalje ostaje najveći investitor u Srbiji. Trgovina između dve zemlje se razvija pozitivno. Izvoz iz Srbije je dobio je značajno na dinamici i u ovoj godini imamo trenutno rast od 12 odsto. Uvoz iz Austrije porastao je za 11 odsto“, prenela je ona. Savetnica Marlene Gruber podsetila je da je Austrija sa 2,8 milijardi evra i dalje najveći strani investitor u Srbiji, ispred Grčke, Norveške i Nemačke, a za to zaslužno je 500 austrijskih preduzeća koja su prisutna u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track