(VIDEO) PREDVIĐANJA STRUČNJAKA AMERIČKE VOJSKE: Ovako će svet izgledati 2045. godine
Foto: Profimedia

Kao na filmu

(VIDEO) PREDVIĐANJA STRUČNJAKA AMERIČKE VOJSKE: Ovako će svet izgledati 2045. godine

Planeta -
Imaćemo vampirske dronove, superlake materijale, a mašinama ćemo upravljati mislima

Agencija američke vojske DARPA, zadužena je za razvoj novih tehnologija (60-ih razvila je ARPANET, koji je kasnije prerastao u internet, a postavila je i osnove GPS - Globalnog sistema pozicioniranja), predstavila je svoju viziju sveta za 30 godina, kada će mnoge tehnologije koje su danas tek u povoju ući u opštu upotrebu.

Šef programa Službe za biološke tehnologije, stručnjak za neurologiju dr Džastin Sančez, veruje da ćemo tada telepatski upravljati uređajima.

"Zamislite svet u kom za upravljanje okolinom upotrebljavate samo svoje misli... Zamislite kako bi bilo kada bi raznim aparatima u svojoj kući upravljali samo pomoću signala iz vašeg mozga, ili kada bi s prijateljima i porodicom komunicirali samo pomoću aktivnosti svog mozga", kaže on.

DARPA trenutno radi na neurotehnologijama koje će omogućiti ovakav oblik komunikacije, a danas već postoje prototipi kojima je moguće upravljati uz pomoć misli. Uvereni su da će ova tehnologija u bliskoj budućnosti postati jeftina i svima pristupačna.

Direktorka Službe za odbrambene nauke Stefani Tompkins uverena je da će nanotehnologija dominirati svetom do 2045. godine. Zahvaljujući sve većoj sposobnosti manipulisanja materijalima na nivou atoma, pomoću nanotehnologije ljudi će stvarati sve lakše i lakše materijale, kaže ona.

Zamenica direktorke Službe za taktičke tehnologije Pem Melroj, aeronautička inžinjerka i bivša astronautkinja, otkriva da DARPA razvija "vampirske dronove" koji su aktivni noću, a s prvim zracima sunca se raspadaju i nestaju bez ikakvog traga. Melrojeva tvrdi da će mašine postati ljudima partneri koji će moći da obavljaju složene zadatke.

DARPA razvija i sistem koji će robotima na ratištima omogućiti da osete i analiziraju emotivno i fizičko stanje u realnom vremenu, što će im omogućiti da predvide naše potrebe i pre nego što ih postanemo svesni. Borbeni roboti činiće četvrtinu ukupne vojne sile do 2030: prepoznavaće naredbe, upravljati nizom sistema i slično.

Na primer, da bi borbeni avion sleteo postoji čitav niz akcija koje se moraju preduzeti. U budućnosti pikot će navodno imao samo da kaže "spremi se za sletanje", a komputer bi sam uradio sve ostalo i spustio letelicu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track