VELIKA BITKA U IRAKU: Odbijen napad Islamske države, ubijeno 180 džihadista
Foto: AP

VELIKA BITKA U IRAKU: Odbijen napad Islamske države, ubijeno 180 džihadista

Planeta -
Kurdske snage su uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije odbile najteži napad Islamske države u Iraku u pet meseci, rekli su zvaničnici UN

Militanti ISIL-a pokrenuli su u sredu koordinisani napad na nekoliko lokacija blizu Mosula na severu Iraka. Oko 180 pripadnika ISIL-a ubijeno je u napadima koji su nastavljeni do četvrtka.

Mosul je bio pod kontrolom ISIL-a od prošle godine. Militanti su počeli da napadaju položaje iračkih kurdskih Pešmerga u sredu popodne koristeći mitraljeze, automobile bombe, rakete i buldožere, rekli su kurdski i američki zvaničnici.

"Ovo je bio najteži udarac ISIL-u od leta, Pešmerge su ih porazili", rekao je Stiv Voren, portparol američke vojske.

Taj napad bi mogao biti pokušaj da se poremete planovi ponovnog zauzimanja Mosula. Među ciljevima koje napada ISIL je Bašika, gde su turske snage nedavno obučavale iračke Kurde, izazivajući veliki spor s iračkom vladom.

U međuvremenu, donesena je rezolucija koja Islamskoj državi treba da onemogući finansiranje. Tom rezolucijom se zahteva od zemalja da odlučno i dosledno prekinu dotok finansiranja ISIL-a, onemogućavanjem nezakonite trgovine naftom i antikvitetima.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track