BRITANCI UPOZORAVAJU: 65.000 boraca spremno je da zameni džihadiste ako padne Islamska država
Foto: Reuters 16 Nov 2015

Rat u Siriji

BRITANCI UPOZORAVAJU: 65.000 boraca spremno je da zameni džihadiste ako padne Islamska država

Planeta -
Zapad pravi stratešku grešku fokusirajući se svoju antiterorističku borbu samo protiv Islamske države a zapostavljajući druge grupe, jer 60 odsto boraca u Siriji mogu se svrstati u islamiste i imaju ciljeve slične kao IS.

Ti borci ratuju u najmanje 15 militantnih grupa, koje su uglavnom ignorisane od strane Zapada, objavili su britanski mediji citirajući Centar za religiju i geopolitiku.

Jedna četvrtina grupa nema nikakvu ideološku agendu, ali mnogi od njih bi se borili na strani džihadista i prihvatili bi njihovo vođstvo u završnici sirijskog rata.

"Zapad rizikuje da napravi stratešku grešku fokusirajući se samo na IS. Uništavanje njih neće završiti globalni džihad. Ne možemo bombardovati ideologiju, ali naš rat jeste ideološki", objavio je Gardijan.

Ovaj članak objavljen je dan nakon što je Savet bezbednosti UN objavio mapu političke tranzicije u Siriji. Usvojeni izveštaj prepoznaje dve militantne grupe u Siriji, IS i Nusra front, frakciju Al Kaide, kao one koji će biti isključeni iz pregovora o budućnosti zemlje.

U izveštaju se upozorava da ako IS bude pobeđena, ona može dati podsticaj za terorističke napade izvan Sirijie pod parolom "Zapad je uništio kalifat".

Inače, zaključci izveštaja nisu u skladu sa onima koje propagira Rusija, koja je više puta pozivala protivnike u Damasku da objave jasan spisak militantnih grupa koje smatraju "umerenima" i odbacivala pozive da Asad bude smenjen pre nego što se mir vrati u Siriju.

(Sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track