IZNENAĐENJE U ŠPANIJI: Pobedila vladajuća stranka, ali nema većinu
Foto: AP 18 Dec 2015

Izbori

IZNENAĐENJE U ŠPANIJI: Pobedila vladajuća stranka, ali nema većinu

Planeta -
Vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja pobednik je današnjih izbora u Španiji, ali nije uspela da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju ankete sa birališta.

Kako javljaju agencije, Rahojevi konzervatici su osvojili između 114 i 124 poslaničkih mandata u španskom parlamentu koji ima 350 poslanika.

Na drugom mestu su, prenosi Rojters, socijalisti koji će imati između 79 i 85 mandata, a iza njih su levičarski Podemos (Možemo) sa 70 do 80 mesta, i desničarski Siudadanos (Građani) sa između 46 i 50 mandata. AFP javlja, takođe se pozivajući na izlazne ankete, da su narodnjaci osvojili najviše glasova, 26,8 odsto.

Francuska agencija, međutim, prenosi da je Podemos, koja se protivi oštrim merama štednje, i bliska je grčkoj Sirizi, izbila na drugo mesto, ispred socijalista, sa 21,7 odsto glasova. Narodna stranka, koja je dosad imala apsolutnu većinu u parlamentu, moraće da traži podršku bar još jedne velike partije.

Podemos ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sančesom nije mnogo verovatan kandidat, navodi AFP. Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove reči su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamenik Soraja Saenz Santamarija važi za najverovatnijeg kandidata. Na levoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track