KOLIKO RUSIJU KOŠTAJU SANKCIJE: Do sada otišlo kapitala u vrednosti od 75 milijardi dolara
Foto: Profimedia

Ukrajinska kriza

KOLIKO RUSIJU KOŠTAJU SANKCIJE: Do sada otišlo kapitala u vrednosti od 75 milijardi dolara

Planeta -
Evropska unija odlučila je da na šest meseci produži važenje odluka kojima se znatno ugrožava privreda Ruske Federacije. Iz Rusije je 2015. otišao kapital u vrednosti od čak 75 milijardi dolara

Iako je Ruska Federacija sve vreme uspevala da odoli pritiscima i intenzivnim merama, uspela je da izbegne i dramatičnu recesiju u zemlji, najnovije analize su pokazale da je njena ekonomska situacija drastično pogoršana danas u odnosu na 2013.

Najveća razlika zabeležena je u vrednosti bruto domaćeg proizvoda, koja je znatno opala u 2015, a što je, smatraju analitičari, glavna posledica onemogućavanja Rusije da nesmetano posluje na tržištima zemalja Evropske unije i Rusije, posebno u oblasti energetike i bankarstva.

Prema poslednjim informacijama, iz Rusije je ove godine otišao kapital u vrednosti od čak 75 milijardi dolara, mnogo više nego u istom periodu prethodne godine.- To preti Rusiji da dođe do same ivice recesije. Rast ekonomije prošle godine iznosio je 1,3 odsto, a od aprila do juna ove godine nije ga bilo uopšte - navedeno je u analizi BBC.

Podsetimo, Zapad je sankcije Rusiji uvodio u četiri veće faze. Prva je uglavnom obuhvatala kaznene mere prema pojedinim ruskim državljanima i funkcionerima, čija je imovina u inostranstvu, takođe, postepeno zamrzavana. Međutim, četvrta grupa ekonomskih kaznenih mera, pogodila je ključne ruske kompanije.

Reč je o „Gaspromu“, „Gaspromnjeftu“, „Lukoilu“, „Surgutneftegazu“ i „Rosnjeftu“, kao i o Zberbanki.Ipak, iz Kremlja se tvrdi da i pored tako velikih pritisaka Ruska Federacija uspešno odoleva krizi.

PUTIN: ŽELIMO DA IZGLADIMO ODNOSE

Rusija će nastaviti da se trudi da izgladi postojeće nesuglasice u trgovinskim odnosima s Evropskom unijom i Ukrajinom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.- Želimo normalizaciju trgovinskih veza s našim partnerima - naglasio je on.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track