S-400 NIJE REAGOVAO: Rusija pustila Izrael da ubije palestinskog teroristu u Damasku
Foto: Twitter

Dogovor

S-400 NIJE REAGOVAO: Rusija pustila Izrael da ubije palestinskog teroristu u Damasku

Planeta -
U javnost su procurile informacije da je Izrael unapred obavestio Rusiju da planira likvidaciju Kantara u Damasku. Izraelski analitičar Aron Lerner tvrdi da je upravo zbog toga ruski S-400 mirovao

DAMASK - Ruski sistem S-400 svesno nije reagovao na izraelski napad na kuću Samira Kantara u Damasku, koji je bio član militantnog palestinskog Oslobodilačkog fronta i blizak sa libanskim Hezbolahom, navode analitički portali.

U javnost su procurile informacije da je Izrael unapred obavestio Rusiju da planira likvidaciju Kantara u Damasku.

Izraelski analitičar Aron Lerner tvrdi da je upravo zbog toga ruski S-400 mirovao.

Analitičari tvrde da su i Sirija i Hezbolah svesni toga, ali da se neće buniti.

Mnogi su bili iznenađeni činjenicom da je Izrael u stanju da izvede takav napad dok nebo iznad Sirije čuvaju ruski napredni S-400 protivvazdušni sistemi.

Analitičari ukazuju da Moskva i Tel Aviva imaju dobre odnose, te da jedni druge neće sprečiti da izvrše napade u znak odmazde.

Rusija je jedan od najvećih izvoznika nafte u Izrael, a sam ruski jezik je jedan od tri glavna jezika u Izraelu.

Hiljade rusko-izraelskih državljana živi u Izraelu. Ruska vlada je za vreme ruskih predsjedničkih izbora 2012. godine širom Izraela otvorila glasačka mesta kako bi svi ovi ljudi mogli glasati.

Mediji navode da su mlađi preferirali Mihaila Prokorova, dok su starije generacije mahom glasale za Vladimira Putina.

Vojna saradnja Izraela i Rusije je na visokom nivou, a u Moskvi se svake godine Dan pobede slavi grandioznije nego u Izraelu. Mnogi veterani Crvene armije danas žive u Izraelu.

Takođe, 60 putničkih aviona sedmično povezuju Moskvu i Tel Aviv. Brojni centri za kulturu, takođe, spajaju dve zemlje.

Čak i najžešći ruski nacionalisti, kao što je kontroverzni Vladimir Žirinovski, prilično su lojalni Izraelu.

"Milion Rusa živi u Izraelu i Rusija nikada neće dopusti nasilje protiv Izraela", rekao on jednom prilikom.

Tako je Rusija dopustila Izraelu da likvidira Kantara, koji je kao 16-godišnjak sudelovao u brutalnom terorističkom napadu koji je rezultirao smrću nekoliko osoba.

Televizija "Al manar" javila je da su dva izraelska aviona, koja su narušila sirijski vazdušni prostor, ispalila četiri rakete dugog dometa na stambenu zgradu u naselju Džaramana. Televizija je objavila snimak ostataka zgrade koja je potpuno uništena.

Kantar je osuđen 1979. godine u Izraelu na tri doživotne robije nakon što su se on i još tri Libanca ubacili u Izrael i izveli napad u severnom gradu Naharji kada su ubili policajca, a zatim oteli i ubili još jednog muškarca i njegovu četvorogodišnju ćerku.

Foto: AP
Foto: AP

Izrael je saopštio da je Kantar, koji je tada imao 16 godina, brutalno isprebijao djevojčicu kundakom puške.

Za vrijeme napada, majka djevojčice koja se sakrila u kući, slučajno je ugušila svoju drugu dvogodišnju devojčicu, bojeći se da ih napadači ne čuju.

Kantar je 2008. godine razmijenjen, a izraelska javnost nije dobro prihvatila vest o njegovom puštanju na slobodu.

Putin i Netanijahu razgovarali o sirijskoj krizi

MOSKVA, 22. decembra (Tanjug) - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom istakao da pokretanje međusirijskih pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i beskompromisna borba protiv takozvane Islamske države nemaju alternativu.

Pres služba Kremlja je saopštila da su Putin i Netanijahu razgovarali telefonom, na inicijativu izraelske strane. U saopštenju se navodi, prenosi Sputnjik, da je Putin naglasio da pokretanje međusirijskih pregovora pod pokroviteljstvom UN i nastavljanje beskompromisne borbe protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države) i drugih terorističkih organizacija koje deluju u Siriji, nemaju alternativu.

"Potvrđeno je održavanje aktivnog dijaloga na raznim nivoima, uključujući i dalju koordinaciju antiterorističkih dejstava", kaže se u saopštenju. Govoreći o rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba, predsednik Rusije je naglasio važnost praktičnih koraka usmerenih na smirivanje situacije. Dvojica lidera su razmenili i mišljenja o pitanjima razvoja rusko-izraelske saradnje u raznim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track