POTRAGA U NEMAČKOJ: Ušle im izbeglice sa pasošima koje su koristili i napadači u Parizu
Foto: AP 12 Sept 2015

Krađa dokumenata

POTRAGA U NEMAČKOJ: Ušle im izbeglice sa pasošima koje su koristili i napadači u Parizu

Planeta -
Kod desetak sirijskih izbeglica u Nemačkoj pronađene su pasoši za koje se sumnja da su prilikom zauzimanja nekih delova Sirije pale u ruke pripadnicima Islamske države, a pasošima iz iste serije su se služili i neki od učesnika terorističkih napada u Parizu sredinom novembra, javila je nemačka štampa.

Izbeglice sa pasošima koji su se nalazili u vlasništvu IS-a registrovane su sredinom novembra prilikom ulaska u Nemačku, ali tom prilikom njihovim vlasnicima nisu uzeti otisci prstiju i vlasti trenutno ne znaju gde se oni nalaze.

- Desetak izbeglica sa takvim pasošima nalaze se u Nemačkoj, ali bezbednosne službe ne znaju tačno gde - javlja dnevnik Bild pozivajući se na izvore bliske saveznoj vladi.

IS je došao u posed novih, praznih pasoša prilikom zauzimanja nekih državnih institucija pa se smatra da ih je mogao dalje distribuirati i koristiti se njima.

Prema informacijama dnevnika Velt am Sontag pripadnici Islamske države su još u proleće, prilikom osvajanja grada Rake, došli u posed nekoliko hiljada praznih sirijskih pasoša. Dnevnik govori o preko deset hiljada pasoša.

Neke od tih putnih isprava su se već pojavile u opticaju, a dva napadača na Pariz 13. novembar posedovali su te pasoše i registrovani su u Grčkoj prilikom ulaska u Evropsku uniju.

Prema informacijama Savezne kancelarije za migracije i izbeglice, od kraja septembra je oko 290.000 izbeglica ušlo u Nemačku bez formalne registracije, odnosno, dosad se nisu prijavljivali vlastima za raspodelu po izbegličkim centrima.

Većina njih, kako pretpostavljaju vlasti, to nije učinila jer su smešteni kod rodbine ili su nastavili put prema Skandinaviji.

(jutarnji.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track