Najnovije vesti

SVAKA ČAST: Vlasnik hotela ponudio siromašnim Česima besplatno zimovanje za Božić
Foto: Facebook

Nesebičan

SVAKA ČAST: Vlasnik hotela ponudio siromašnim Česima besplatno zimovanje za Božić

Planeta
08:30h
Siromašni, uglavnom samohrane majke s decom, dobili su nesvakidašnju priliku da božićne i novogodišnje praznike provedu u planinama Krkonoše na severu Češke, pošto im je vlasnik jednog hotela ponudio besplatan smeštaj i prevoz.

Aleksander Bilek, čiji je hotel "Hromovka" u Špindlerovom Mlinu ove godine za praznike popunjen samo 10 odsto jer nema snega, odlučio je da pozove ljude koji inače ne bi mogli da priušte praznično zimovanje.

Bilek je prošlog petka preko Fejsbuka pozvao ljude da mu jave ako poznaju nekoga ko je u teškoj finansijskoj situaciji ili ko nema s kim da provede Božić, kako bi u njegovom hotelu proveli pet dana, s punim pansionom. Ukoliko nemaju da plate prevoz do hotela, Bilek je rekao da će im i to obezbediti.

"Priredićemo im toliko radosti da je neće nikada zaboraviti", napisao je Bilek u pozivu, posle kojeg je usledila lavina komentara, imejlova i telefonskih poziva hotelu. Do kraja vikenda na poziv se odazvalo čak 5.000 ljudi."

Očekivao sam da će mi se javiti neko ko poznaje usamljenu baku u komšiluku ili majku s dvoje dece. Ne znam šta se desilo. Da sam ponudio vagon zlata valjda ne bi imalo takav efekat kao te dve nevine rečenice", kazao je hotelijer za slovački Denjik.

U hotelu je danas, pored redovnih gostiju, još 45 ljudi, uglavnom samohranih majki s decom, koje čeka tradicionalna riblja čorba, šaran, šnicle i božićna krompir salata, a zatim nekoliko dana uživanja u šetnjama po gotovo prolećnom vremenu na vrhovima Krkonoša. Bilek je odbio da unapred proverava da li su ti gosti zaista u životnoj situaciji ;da zaslužuju njegov poklon.

Co se stane, když nabídneme ubytování zdarma na Vánoce? A když chcete udělat radost několika lidem? Poprask. Netrhnou se...

Posted by Hotel Hromovka, Alexandr Bílek on Tuesday, December 22, 2015

"Ne verujem da bi to neko zloupotrebio. A ako jeste, verovatno ima krupan razlog", ;kazao je Bilek češkim novinarima koji su bili radoznali da vide neuobičajene goste. Bilek je rekao da je i ranije tokom praznika besplatno davao preostale prazne sobe, ali obično njegovim poznanicima ili redovnim gostima koji te godine ;nisu mogli da priušte Božić na planini.

Dodao je i da se ne sekira što u hotelu sada o njegovom ;trošku boravi gotovo 90 odsto ljudi, pošto od Nove godine već ima rezervacije skijaša i hotel će ponovo zarađivati.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja