(VIDEO) PRVA VELIKA POBEDA: Iračka zastava zavijorila se nad Ramadijem
Foto: Reuters

Konačno

(VIDEO) PRVA VELIKA POBEDA: Iračka zastava zavijorila se nad Ramadijem

Planeta -
"Islamska država je poražena u Ramadiju", svečano je objavio Sabah al Numani, portparol Jedinica za antiterorizam koje su predvodile borbu za oslobođenje tog grada.

Iračke snage čiste danas ulice grada Ramadija od bombi i mina, nakon što su odnele značajnu pobedu nad terorističkom ISIL i povratile grad koji su izgubile u maju.

Moguće je da je nekolicina džihadista ostala u nekim delovima grada, ali je vojska saopštila da nije naišla na otpor nakon što su borci ISIL juče napustili vladin kompleks, prenosi AFP. U međuvremenu, vojni komandant Ahmed al-Belavi rekao je danas za AP da državne trupe i dalje drže opkoljenim kompleks lokalne vlade, preciziravši da su ekstremisti, koji su se nalazili unutar kompleksa, prestali da pucaju oko 08.00 sati.

"Verujemo da su oni ubijeni ili da su pobegli", rekao je on, izrazivši uverenje da će vojska preuzeti potpunu kontrolu nad kompleksom "u narednim satima". Vojnici su, kako je naveo, pozvali inženjerski tim pre nego što uđu unutra jer se boje mogućih postavljenih zabašurenih bombi ili bombaša-samoubica.

Iračani su kasno sinoć slavili na ulicama više gradova, a zvaničnici su čestitali federalnim snagama na najvećoj pobedi otkako je ISIL preuzela velike delove zemlje prošle godine, navodi francuska agencija. Iračke snage su u utorak zapocele ofanzivu kako bi oslobodile Ramadi od ISIL, uz podršku avijacije međunarodne koalicije, ali i lokalnih pobunjenika.

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada. Posle Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje severnog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom ISIL u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura IS u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja.

(Raša tudej/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track