(VIDEO) SEZONA UBITAČNIH TORNADA: 43 poginulo u olujama u Americi
Foto: AP

I još nije kraj

(VIDEO) SEZONA UBITAČNIH TORNADA: 43 poginulo u olujama u Americi

Planeta -
Stotine letova je otkazano, a auto-putevi su poplavljeni od jugozapada SAD do Kanade.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) upozorila je na opasnost od mećava, ledene kiše i naglih poplava narednih dana.

Najmanje 11 osoba je stradalo u tornadima koji su juče pogodili oblast oko Dalasa i naneli veliku materijalnu štetu u američkoj državi Teksas. U naletima tornada nošeni su krovovi, prevrtana vozila, čupano drveće, a mnogi domovi ostali su bez struje, preneo je AP.

Oštećeno je ukupno oko 600 kuća, mahom porodičnih, rekao je zvaničnik lokalne policije. Najteže je pogođeno predgrađe Garland, gde je osmoro ljudi poginulo pošto je tornado koji je dostizao brzinu i do 320 kilometara po casu "prošao" kroz grad. Lokalni zvaničnici rekli su da je to tek drugi put od 1950. godine da je tako snažan tornado zabeležen u tom području.

Novi Meksiko, Teksas i Misuri proglasili su juče vanredno stanje, a Alabama, Misisipi i Džoržija su ranije preuzele slične mere. U pojedinim delovima Novog Meksika napadalo je skoro 40 centimetara snega.

Najmanje osam osoba je poginulo u poplavama koje su pogodile Misuri, rekao je guverner te zemlje Džej Nikson. U obližnjem Misisipiju stradalo je deset osoba dok je u Ilinoisu poginulo petoro ljudi.

Na jugu zemlje, pre i posle Božića po gregorijanskom kalendaru, poginulo je osam osoba, među kojima je i jedna u Arkanzasu i šest u Tenesiju. Još jedna osoba stradala je u poplavama koje su zahvatile Alabamu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track