AMERIČKI ANALITIČARI: Rusi su u Siriji bili uspešni, a jeftino su prošli
Foto: Profimedia

Reč stručnjaka

AMERIČKI ANALITIČARI: Rusi su u Siriji bili uspešni, a jeftino su prošli

Planeta -
Ruske vojne operacije u Siriji su bile uglavnom uspešne a njihova cena relativno niska, preneo je Rojters, pozivajući se na ocene američkih analitičara koji su želeli da ostanu anonimni.

Tri meseca od početka vojne intervencije u Siriji, ruski predsednik Vladimir Putin je postigao svoj glavni cilj stabilizovanja vlade Bašara Asada i mogao bi još godinama da vodi vojne operacije ovog intenziteta uz relativno mali trošak, rekli su američki vojni analitičari britanskoj agenciji.

Ove ocene su u suprotnosti sa tvrdnjama američkog predsednika Barak Obame i njegovih glavnih saradnika da je Putin krenuo u loše zamišljenju misiju podrške Asadu, koju će teško moći sebi da priušti i koja će verovatno propasti, podseća Rojters.

"Mislim da je nesporno da je Asadov režim, uz rusku vojnu podršku, danas u boljem položaju nego ranije," izjavio je jedan zvaničnik američke vlade koji je želeo da ostane anoniman. Od kada je kampanja počela 30. septembra Rusija je imala minimalan broj žrtava i spremno pokriva troškove operacije koje analitičari procenjuju na 1-2 milijarde dolara.

Rusija finansira rat iz redovnog godišnjeg vojnog budžeta koj iznosi oko 54 milijarde dolara, rekao je jedan američki obaveštajac. Putin je rekao da intervencija ima za cilj stabilizaciju Asadove vlade i podršku u borbi protiv Islamske drzave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track