(FOTO) Najveća podzemna vazdušna baza na Balkanu: 6 milijardi dolara u ruinama
Foto: Wikipedia

Uništena i napuštena

(FOTO) Najveća podzemna vazdušna baza na Balkanu: 6 milijardi dolara u ruinama

Planeta -
Na zapadu Bosne, na granici sa Hrvatskom, nalazi se "Objekat 505" - najveća podzemna vazdušna baza na Balkanu. Primarna svrha objekta bila je smeštaj radarskog sistema i strateške odbrane Jugoslavije

U filmu "Ratovi Zvezda: Imperija uzvraća udarac", pobunjenici svoje letelice čuvaju u podzemnoj bazi i izlaze samo kada treba da udare na Imperiju. Vazdušna baza Željava predstavlja jugoslovensku verziju te baze.

Na zapadu Bosne, na granici sa Hrvatskom, nalazi se "Objekat 505" - najveća podzemna vazdušna baza na Balkanu. Primarna svrha objekta bila je smeštaj radarskog sistema i strateške odbrane Jugoslavije, piše Newsweek.

Izgradnja baze je izvedena u tajnosti između 1957. i 1965. godine, a cena radova iznosila je neverovatnih šest milijardi dolara. Tajna baza postavljena je u centar mreže vojnih instalacija, a odlično je bila povezana sa brojnim aerodromima, radarskim i PVO sistemima u okolini.

Baza Željava, kako je nezvanično zovu, predstavljala je čudo vojne industrije. Podzemni aerodrom je imao 4 izlaza, a sa svakog su mogli da uzleću borbeni avioni. Dve eskadrile lovaca su bile stacionirane u bazi koja je dizajnirana i da primi nuklearnu bombu. Baza je mogla da se hermetički zatvori tako da 1000 ljudi unutra preživi bar 30 dana.

Objekat 505 imao je pristup podzemnom izvoru pijaće vode i imao je svoj generator elekritrične energije. Gorivo je dovođeno u bazu podzemnim cevima koje su dolazile iz takođe podzemnog stovarišta goriva u blizini Bihaća.

Baza je dizajnirana kao odbrana od stranih agresora, ali nažalost, niko nije mogao da pretpostavi da će umesto toga doći do građanskog rata.

Tokom povlačenja JNA iz Bosne, odlučeno je da se baza onesposobi, odnosno uništi, kako bi se sprečilo da posluži neprijatelju. To je učinjeno aktiviranjem ugrađenog eksploziva, a demoliranje baze je dovršila vojska Republike Srpske Krajine koja je digla još 56 tona eksploziva. Udar je bio toliko jak da se osetio u obližnjem Bihaću.

Danas, napuštena baza nalazi se na teritoriji BiH. Prilaz je nemoguć bez stručnog lica, a i tada se savetuje oprez zbog velikog broja nagaznih mina i drugih eksploziva.(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Ubili su preko 50 vladara: Ovo su Asasini, najefikasniji atentatori svih vremenaTri puta brži od zvuka: Zašto je najbrži avion svih vremena danas u muzeju (FOTO)Skriveni dragulj Indije: Ovo je "Veliki indijski zid", drugi najveći na svetu (FOTO)Fantazije i tabu: Ovo je sedam najbizarnijih seks priča antike (Upozorenje: Eksplicitan sadržaj)Ograničena umetnost: Zašto je u Islamu zabranjeno prikazati proroka Muhameda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track