Najnovije vesti

RUSIJA: Turska da uhapsi ubicu našeg pilota
Foto: Reuters

Pravda

RUSIJA: Turska da uhapsi ubicu našeg pilota

Planeta
17:00h
Moskva je pozvala Ankaru da uhapsi pobunjenika koji tvrdi da je ubio pilota ruskog aviona koji su turski lovci oborili iznad sirijske granice.

"Zahtevamo da turske vlasti preduzmu hitne korake za hapšenje Alparslana Čelika i njegovih saučesnika i privedu ih pred lice pravde zbog ubistva ruskog pilota", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Oboren suhoj, Foto: Anadolija
Oboren suhoj, Foto: Anadolija

Čelik, pobunjenik iz redova turkmenskog naroda u Siriji i državljanin Turske, izjavio je u nedelju u intervjuu za turski list "Hurijet" da "ne može da ga peče savest zbog čoveka koji je svaki dan bombardovao turkmenske civile", misleći na ubijenog ruskog pilota.

Oba pilota iz oborenog ruskog aviona suhoj-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom prema zemlji, pucali pobunjenici i ubili ga.

"Osveta je najprirodnija stvar na svetu", rekao je Čelik, koji ipak nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo pilota, navodi AFP.

Odnosi Moskve i Ankare su veoma zategnuti otkad je 24. novembra Turska oborila ruski avion, nakon čega je Rusija Turskoj uvela ekonomske sankcije.

Marija Zaharova, Foto: Reuters
Marija Zaharova, Foto: Reuters

Zaharova je izjavila da je objavljivanje izjava Čelika u važnim turskim novinama iznenadilo i razljutilo Moskvu i optužila je medije da služe kao "platforma sa koje se teroristi i ubice hvale svojim zločinima i šire mržnju prema Rusiji i ruskom narodu".

Ona je dodala da Čelikove izjave predstavljaju priznanje njegove "direktne umešanosti u ubistvo ruskog pilota".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...