(VIDEO) POTRESNA ISPOVEST IZ PAKLENOG TORNJA: Dočekao 2016. viseći sa 48. sprata hotela u plamenu!
Foto: Reuters

Doček kakvom se nije nadao

(VIDEO) POTRESNA ISPOVEST IZ PAKLENOG TORNJA: Dočekao 2016. viseći sa 48. sprata hotela u plamenu!

Planeta -
Još jedan sat i to je to, mrtav sam, mislio je fotoreporter dok je stajao na malom izbočenju balkona u luksuznom "Adres dauntaun" hotelu u centru Dubaija, pričvršćen užetom za ogromnu platformu za pranje prozora.

Nešto ranije, veseo i uzbuđen zbog dočeka 2016, stao je na balkon s prijateljem da bi fotografisao novogodišnji vatromet za dnevne novine u kojima radi.

A onda se sve iznenada promenio: na donjim spratovima hotela izbio je ogroman požar, koji je ubrzo progutao 20-tak spratova "Adresa dauntauna".

"Vatra", viknuo je njegov se prijatelj i potrčao ka najbližem izlazu i pre nego što je fotoreporter ugledao "dim koji se približava balkonu". Panika mu je blokirala mozak i nije mogao da smisli kako da pobegne, pa je odlučio da se veže konopcem za platformu za pranje prozora; sad je visio s balkona.

Odmotao je otprilike 30 metara čvrstog teškog užeta, svezao ga za kaiš i fotografsku opremu, pa je zakoračio preko ivice.

"Uže me je spaslo", pričao je kasnije drhtavim glasom kolegi iz agencije Frans pres, koji je i objavio ovu priču, ali pod uslovom da ostane anoniman..

"Nisam bio siguran šao se događa ispod mene. Bojao sam se da ću se srušiti od dima. Uže me je spaslo", rekao je i dodao da je u tom trenutku bio na 10 metara od vatre. Na sreću, počeo je da razmišlja i da zove mobilnim kolege, moleći ih da stupe u kontakt sa spasiocima i pomognu mu. Ljudi iz civilne odbrane trudili su se da ga umire dok je čekao spas.

"Rekao sam im da sam se nadao da ću preživeti i videti svoju ženu", kaže fotoreporter. Posle više od pola sata čuo je kako se spasioci približavaju njegovom spratu.

"Kada sam video svetla i čuo zvuke koraka na mom spratu, počeo sam da lupam po aluminijumu da bih im privukao pažnju. Mislim da sam bio jedina osoba koja je toliko dugo zapela", rekao je opisujući kako su ga vodili kroz hotelske hodnike pune dima.

A nedaleko od zapaljenog hotela, na Burdž Kalifi započeo je veličanstveni vatromet, kako je i planirano za doček Nove godine.

(AFP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track