PUTIN NAREDIO ISTRAGU: Ispitati sve detalje nuklearne probe u Severnoj Koreji!
Foto: AP

Kremlj zabrinut, NATO i Berlin osuđuju

PUTIN NAREDIO ISTRAGU: Ispitati sve detalje nuklearne probe u Severnoj Koreji!

Planeta -
MOSKVA - Kremlj je veoma zabrinut zbog tvrdnji Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe, rekao je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Predsednik Vladimir Putin je dao instrukcije da se podaci sveobuhvatno istraže, uključujući i podatke seizmološke stanice, da se situacija analizira za slučaj da se tvrdnje o probi potvrde", rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pjongjang je danas objavio da je izveo probu hidrogenske bombe. Iako ta informacija nije za sada potvrđena veli broj zvanični ka u regionu i svetu osudili taj postupak i izrazili zabrinutost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je danas probu hidrogenske bombe Severne Koreje kao pretnju po međunarodnu bezbednost i pozvao Pjongjang da napusti svoj program nuklearnog naoružanja.

"Testiranje nuklearnog oružja koje je objavila Severna Koreja potkopava regionalnu i međunarodnu bezbednost i predstavlja jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN", saopštio je Stoltenberg, a prenosi AFP.

Kako je istakao, Severna Koreja bi trebalo da napusti nuklearno naoružanje i postojeće nuklearne i balističke raketne programe "na potpun, proverljiv i nepovratan način, te da se uključi u verodostojne pregovore o denuklearizaciji".

I Berlin najoštrije osuđuje akciju Pjongjanga ukoliko se potvrdi da je Severna Koreja testirala hidrogensku bombu, saopštio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

On je rekao i da je Ministarstvo pozvalo na razgovor ambasadora Severne Koreje u Berlinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track