SRBINU DVE GODINE ZATVORA U AMERICI: Lagao da nije učestvovao u ratu u Hrvatskoj
Foto: Printscreen Facebook

Presuda

SRBINU DVE GODINE ZATVORA U AMERICI: Lagao da nije učestvovao u ratu u Hrvatskoj

Planeta -
Srbin izbegao iz nekadašnje Jugoslavije Slobodan Mutić, koji je priznao da je dao lažne podatke u imigracionim dokumentima o navodnim ratnim zločinima, osuđen je u američkoj državi Ohajo na dve godine zatvora.

Mutić će posle služenja zatvorske kazne u SAD biti vraćen u Hrvatsku, gde će mu se suditi za optužbu o navodnim ratnim zločinima, rekao je portparol tužilaštva u Klivlendu Majk Tobin.

Interpol je 2002. godine izdao nalog za hapšenje Mutića, dodao je Tobin. Mutić (53) je od 1999. godine živeo u predgrađu američkog grada Barberton u Ohaju. Oženjen je i ima dvoje dece, a 2012. godine radio je u livnici kada su ga američki federalni agenti ispitivali o njegovom životu u ratom razorenoj Jugoslaviji.
Američke vlasti su saopštile da je Mutić priznao u pismenoj izjavi da su on i još jedan muškarac 1992. godine ubili jedan hrvatski par. On je takođe osumnjičen za treće ubistvo u tom regionu koje nije povezano sa etničkim čišćenjem, rekao je Tobin.
Mutićev advokat Ves Damas nazvao je slučaj "tragičnom situacijom". On je dodao da je Mutićevo najmlađe dete rođeno u SAD, a da je njegovo najstarije dete "amerikanizovano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track