SEVERNA KOREJA NIKADA NEĆE ODUSTATI OD NUKLEARNIH BOMBI: Plaše se da ne prođu kao Irak i Libija
Foto: AP Apr 2013

Analitičar

SEVERNA KOREJA NIKADA NEĆE ODUSTATI OD NUKLEARNIH BOMBI: Plaše se da ne prođu kao Irak i Libija

Planeta -
Severna Koreja je od 2006. godine izvela četiri nuklearne probe a već godinama ponavlja da neće pristati na kompromis kada se radi u nuklearnom naoružanju.

"Nećemo predati svoje nuklearno oružje, pa ča i nebo da se sruši", rekao je sjvernokorejski veteran Li Čun Hi koji je objavio vest testiranju bombe.

Komentator Gardijana Andrej Lankov smatra da ovo što je uradila Severna Koreja ne iznenađuje previše. On kaže da se odnos njihove elite prema nuklearnom oružju vidi upravo u prethodnoj izjavi.

"Videli su šta se desilo u Libiji i Iraku i odlučni su u tome da spreče bilo kakav strani ulazak u državu", piše Lankov.On tvrdi da ne treba računati na to da će Severna Koreja popustiti zbog kritika zapada i zato što strane diplomate ne priznaju njen nuklearni status, jer i bez toga oni su nuklearna država.

"Veliki međunarodni igrači boje se da to priznaju s obzirom da priznavanjem Severne Koreje kao nuklearne zemlje kreirao opasan presedan", piše komentator i dodaje da je njihov strah opravdan jer je Severna Koreja prva je država koja je potpisala sporazum od neširenju aktivnosti, osiguravajući time pristup nuklearnoj tehnologiji, samo kako bi povukla odluku i na kraju razvila nuklearno oružje.

"Svet nema razlog da bude optimističan u ovoj situaciji. Vlada Severne Koreje ne želi da preda nuklearno oružje jer je takav potez za njih isto kao samoubistvo. Svet, s druge strane, neće da prihvati njihov nuklearni program jer bi to izazvalo brojne komplikacije oko korejskog poluostrva", piše analitičar.

Kao jedinu nadu on vidi neku vrstu pregovora, koji bi trebalo da budu vođeni u pravcu denuklearizacije zemlje ali bi suštinski mogli da postignu zamrzavanje nuklearnog programa.

Severna Koreja je već nagovestila da su spremni da pregovaraju o zamrzavanju nuklearnih aktivnosti, ali bilo kakav kompromis u takvom smislu za Sjedinjene američke države je neprihvatljiv.

"Severna Koreja u zamenu za zamrzavanje (ali ne i prestanak nuklearnih aktivnosti) zahteva veliku kompenzaciju a Amerikanci smatraju da bi to bilo nagrađivanje ucenjivača, tako da se teško može videti svetlo na kraju ovog tunela", smatra Lankov.

"Savet bezbednosti UN-a održaće hitan sastanak na kojem će objaviti sankcije Severnoj Koreji a tako će političari glasačima prikazati da zaista kažnjavaju ovakav nasilni i preteći režim na svaki mogući način. Naivni glasači će se umiriti, ali ovakve mere u stvarnosti neće doneti promene. Čak i kada bi sankcije učinile određenu štetu ekonomiji

Severne Koreje, koja malo zavisi od trgovinske razmene, jedine žrtve bili bi građani, koji će samo još više patiti", piše analitičar.

On podrugljivo zaključuje da bi tako rukovodstvo države moglo izgubiti pristup šampanjcu, "ali je to mala cena" u odnosu na ono što su doživeli Gadafi i Husein."Takođe, sankcije i rezolucije neće mnogo uticati na inženjere države kako bi nastavili da rade na pravljenju boljeg oružja, a čini se da ništa drugo i ne preostaje", zaključuje Lankov.

(Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track