VEROVALI ILI NE: Ukrao 50 kilometara javnog puta i to parče po parče
Foto: Ap 29 Nov 2015

Težak lopovluk

VEROVALI ILI NE: Ukrao 50 kilometara javnog puta i to parče po parče

Planeta -
Upravnik jednog ruskog zatvora našao se danas iza rešetaka zbog sumnje da je ukrao 50 kilometara javnog puta. .

Kako prenosi agencija Frans pres, Aleksandar Protopopov, upravnik zatvora u Republici Komi, na krajnjem severu Rusije, osumnjičen je da je nadgledao demontiranje betonskog puta čije je delove zatim prodao.

Put, sagrađen od 7.000 armiranih betonskih ploča, "demontiran je i odvezen" u periodu od nekoliko meseci između 2014. i 2015. godine.

Ukradene betonske ploče je kasnije preprodala jedna firma koja je na njima zaradila, izjavilo je rusko tužilaštvo. Protopopovu, koji je kao upravnik zatvora više puta odlikovan - dobitnik je, između ostalog, medalje "duhovnog jednistva", a preti mu kazna do 10 godina zatvora.

Tužilaštvo je navelo da je nekoliko drugih zvaničnika zatvora, takođe, osumnjičeno za krađu puta, čija se šteta procenjuje na šest miliona rubalja (73.000 evra). Izgradnja puteva je jedan od najkorumpiranijih sektora u Rusiji, sa troškovima koji daleko prevazilaze cenu sličnih projekata u drugim zemljama.

Izgradnja planinskog puta za Zimske Olimpijske igre u Sočiju koštala je osam milijardi dolara, što su ruski mediji tada prokomentarisali da bi ta 48 kilometara duga deonica koštala isto toliko kada bi se premazala crnim kavijarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track