Grčki neonacisti ulaze u novi parlament

Grci sutra izlaze na sudbonosne vanredne izbore

Grčki neonacisti ulaze u novi parlament

Planeta -
Ekstremna partija Zlatna zora, prema anketama, prvi put će se naći u skupštini, a vodeće stranke PASOK i Nova demokratija neće same moći da formiraju vladu

ATINA - Nije svejedno.Neonacistička partija Zlatna zora Nikolaosa Mihalolikosa mogla bi prvi put da se nađe u grčkom parlamentu. Na vanrednim parlamentarnim izborima, zakazanim za sutra, ankete predviđaju kraj dominacije dve vodeće partije - Panhelenistički socijalistički pokret PASOK Evengelosa Venizelosa i konzervativne Nove demokratije Andonisa Samarasa, a zbog krize građani bi mogli da glasaju za ekstremiste, što bi zemlju uvelo u novi haos.

Na izborima učestvuju čak 32 stranke, što je rekordan broj, a prema anketama, u parlament će ući njih 10. Zlatnoj zori predviđa se da će dobiti između četiri i šest odsto glasova birača, što je iznad cenzusa, koji je tri odsto. Ta stranka je u usponu zbog poziva Grcima da zemlju oslobode od 400.000 ilegalnih imigranata, koje okrivljuju za kriminal, prostituciju i druga zla. U Zlatnoj zori demantuju tvrdnje da su neonacistička partija, iako je njihov lider Nikolaos Mihalolikos ušao u gradsku skupštinu Atine s nacističkim pozdravom „Hajl Hitler”.

S druge strane, PASOK i Nova demokratija, koji dele vlast u krhkoj vladi, kojom predsedava bivši potpredsednik ECB Lukas Papademos, ovoga puta neće dobiti 80 odsto glasova. Novoj demokratiji predviđa se oko 21 odsto, a PASOK do 19 odsto glasova.

Time se otvara prostor da tri manje partije - Komunistička KKE, levičarska Siriza i nacionalistička Nezavisni Grci, osvoje više mesta u skupštini nego ranije. KKE bi mogao da dobije oko osam odsto glasova, Siriza devet, a Nezavisni Grci sedam odsto glasova.

Evengelos Venizelos

Prodaje svoj glas na I-beju

Sveopštoj gužvi oko izbora doprineo je i jedan mladi Grk koji je svoj glas ponudio na I-beju.

- Ko ponudi više, glasaću za njega, kupac će dobiti snimljeni materijal mog glasanja... Nema laži, nema prevare - piše na stranici na kojoj je glas ovog mladića dostigao cenu od svega 7,50 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track