(VIDEO) NOVE ŽRTVE BELOG PAKLA: 36 Amerikanaca poginulo u Snouzili
Foto: AP

Snežna oluja

(VIDEO) NOVE ŽRTVE BELOG PAKLA: 36 Amerikanaca poginulo u Snouzili

Planeta -
Neke agencije navode da je Snouzila, koja je pogodila veći deo istočne obale SAD, odnela 33 života, ali Rojters kaže da je pravi broj žrtava zasad 36.

Većina je stradala od srčanog udara čisteći ulice ili zbog leda na putevima dok je nekoliko umrlo od trovanja ugljen-dioksidom u pokušaju da ugreje svoje automobile i domove, prenosi AFP.

Ovako je na Mehentnu (Foto: Reuters)
Ovako je na Mehentnu (Foto: Reuters)

Rojters, međutim, u svoj crni bilans uključuje i one koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama i koji su stradali od srčanih napada tokom čišćenja snega u Vašingtonu, Delaveru, Kentakiju, Marilendu, Nju Džersiju, Njujorku, Severnoj i Južnoj Karolini, Ohaju, Tenesiju i Virdžiniji.

Među njima je i jedan muškarac iz Severne Karoline koji je upucan kada je pokušao da pomogne motorciklisti koji je skrenuo s puta, a vozač je zadržan u pritvoru i optužen za ubistvo.

Pošto je oluja nanela i više od 60 centimetara snega u pojedinim delovima Vašingtona, američka prestonica polako se oporavlja od nevremena. Ipak, navodi Rojters, potrebno će biti nekoliko dana kako bi grad opet normalno funkcionisao.

Naime, državne kancelarije su i dalje zatvorene, kao i škole u okrugu i okolnim predgrađima, koje sigurno neće raditi ni sutra, dok je Predstavnički dom SAD odložio sva glasanja do sledeće nedelje.

Autobuske i metro linije, koje su bile zatvorene tokom vikenda, juče su ponovo počele da rade, ali ograničeno, dok se vozovi mogu koristiti besplatno.

Njujork, gde je snežni pokrivač dostigao gotovo rekordnih 68 centimetara, "lakše" se oporavlja od oluje, ocenjuje AFP dodajući da su škole otvorene dok sistem za prevoz većinom funkcioniše.

Škole u Njujorku su otvorene, samo treba stići do njih (Foto: AP)
Škole u Njujorku su otvorene, samo treba stići do njih (Foto: AP)

Do 85 miliona ljudi je bilo na putu oluje, stotine hiljada građana ostale su bez električne energije, a hiljade onemogućene da putuju zbog paralisanog drumskog, železničkog i aviosaobraćaja duž istočne obale.

Više od 1.600 letova širom SAD juče je otkazano.

Foto: AP
Foto: AP

Dodatnu paniku unosi meteorološka prognoza da će krajem ove nedelje još jedna snežna oluja pogoditi Ameriku.

I konačno - evo kako se Amerikanci bore protiv Snouzile.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track