681 MILION DOLARA NA RAČUNU PREMIJERA MALEZIJE: Narod besan, on tvrdi da je to poklon od Saudijaca
Foto: Reuters

Skandal

681 MILION DOLARA NA RAČUNU PREMIJERA MALEZIJE: Narod besan, on tvrdi da je to poklon od Saudijaca

Planeta -
Malezijsko državno pravobranilaštvo objavilo je da su ti silni milioni koji su uplaćeni na privatni račun Nadžiba Razaka - poklon od saudijske kraljevske porodice, a ne krivično delo ili mito.

Prsti saudijske kraljevske porodice u skandalu oko tajanstvenog transfera novca i problema posrnulog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB), čijim savetodavnim odborom predsedava Nadžib, daju potpuno novu dimenziju skandalu, ali odluka državnog pravobranioca Mohameda Apandija Alija, koga je upravo premijer Nadžib prošle godine imenovao na tu funkciju, sačuvala je premijeru fotelju.

"Zadovoljan sam zbog toga što rezultati istrage nisu došli do dokaza da je reč o podmićivanju ili proneveri", izjavio je Ali na konferenciji za novinare i objavio da je Nadžib vratio 2013. godine saudijskoj kraljevskoj porodici većinu uplaćenog novca - 620 miliona dolara - koji nisu potrošeni.

"Nije rečeno šta je razlog za donaciju premijeru Nadžibu, to je između njega i saudijske kraljevske porodice", smatra Apandi i dodaje da su tri istrage malezijske Agencije za borbu protiv korupcije utvrdile da premijer nije počinio krivično delo. Zato protiv premijera neće biti preduzeti nikakvi zakonski postupci.

Nadžibova vlada agresivno je sprečavala istragu, pa je tako prošle godine policija upala u kancelarije Agencije za borbu protiv korupcije, a premijer je dao otkaz svom zameniku, koji je tražio dalju istragu ovog skandala.

Narod je već izvesno vreme kivan na Nadžiba i vođe opozicije i ugledne javne ličnosti mesecima ga pozivaju da podnese ostavku. Opozicija zahteva dalju istragu ovog skandala i tvrdi da fond 1MDB ima ogromne gubitke i da je umešan u pronevere sa ofšor kompanijama.

(Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track