NIKAD VEĆA PRETNJA OD NAPADA: 2.000 stranih boraca ISIL vratilo se u Evropu

Uzbuna

NIKAD VEĆA PRETNJA OD NAPADA: 2.000 stranih boraca ISIL vratilo se u Evropu

Planeta -
Rizik od terorističke pretnje u Evropi na najvećem je mogućem nivou do sada, smatraju zvaničnici.

Gotovo 2.000 stranih boraca koji su otišli u Irak i Siriju iz Evrope, vratili su se kući. Neki su se razočarali i zato se vratili, a neki od njih se vraćaju upravo da bi isplanirali nove napade, međutim, njihov tačan broj nije poznat.Poslednje evropske i američke procene ukazuju kako se, u poslednjih nekoliko godina, koliko obaveštajci prate njihova kretanja širom sveta, oko 1.900 boraca vratilo u Evropu, a pretnja nije ništa manja nego što je bila tokom terorističkih napada u Parizu. Takođe, veliki je rizik od mešanja terorista s izbeglicama koji u velikom broju dolaze u evropske zemlje.

Evropski gradovi u pripravnosti, Foto: AP
Evropski gradovi u pripravnosti, Foto: AP

Poslednjih meseci širom Evrope uhapšeni su brojni pripadnici ISIS-a: jedni su kazali kako ih je ta teroristička organizacija inspirisala, a drugi kako im je naređeno da izvrše napade.

Raste zabrinutost zapadnih vlasti da Islamska država u Libiji 'ima nezavisnost' od ISIS-ovih vođa u Siriji i Iraku i mogućnost da sami izvršavaju napade po Evropi.

Problem je i nestabilna vlada u Libiji, a SAD veruje kako je tamo prisutno između 2.000 i 3.000 ISIS-ovih boraca.Američki državni sekretar Džon Keri susreo se sa partnerima u Italiji i Kataru kako bi raspravili na koje načine SAD može podupreti libijske napore za uspostavljanjem nove nacionalne vlade, što Vašington veruje da je važno, ne samo za stabilnost države, već i za borbu protiv Islamske države.

Mnogi ISIS-ovi borci nalaze se okolini grada Sirta, gde je snimljen i poslednji video brutalne egzekucije.

NEMAČKA: Troje uhapšeno jer su planirali napade

Nemačka policija je u akcijama u nekoliko pokrajina uhapsila tri osobe u okviru istrage o četvoro državljana Alžira koji su osumnjičeni za planiranje napada u Nemačkoj i povezanosti sa terorističkom organizacijom ISIL.

Berlinska policija je saopštila kako je reč o dvojici muškaraca i jednoj ženi koji su uhapšeni i na osnovu ranijih poternica za druga krivična dela.

Vlasti sumnjaju kako su četvorica Alžiraca imali kontakt sa ISIL-om, a veruju kako jednog od osumnjičenog traže alžirske vlasti zbog pridruživanja ekstremističkoj grupi, prenela je Anadolija.

U okviru iste istrage policija je zaplenila kompjutere, mobilne telefone i druge materijale.

(Anadolija/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track