AMERIČKI SENATOR: SAD će odlučiti da li će i kada Evropa ukinuti sankcije Rusiji!
Foto: AP

Džon Mekejn

AMERIČKI SENATOR: SAD će odlučiti da li će i kada Evropa ukinuti sankcije Rusiji!

Planeta -
Uprkos činjenici da neki evropski lideri traže da se ukinu sankcije protiv Rusije i što mnogi tvrde kako vode suverene politike njihovih zemalja, te da su sankcije uvedene u dogovoru sa SAD, američki senator Džon Mekejn je otvoreno izjavio "kako je Vašington taj koji odlučuje hoće li i kada EU ukinuti sankcije nametnute Rusiji"

Republikanski senator je izjavio da će SAD odlučiti kada će EU ukinuti ekonomske sankcije protiv Rusije, iako ova mera nanosi milijarde dolara štete ekonomijama svih 28 zemalja članica EU.

"Očito je da se među Evropljanima vodi mnogo rasprava o ukidanju sankcija. Mnoge zemlje EU traže izlaz. Mesecima u mnogim zemljama, posebno u Nemačkoj, vrši se ogroman pritisak za ukidanje sankcija", rekao je Mekejn i dodao:

"Međutim, konačna odluka evropskih zemalja o tom pitanju zavisi do neke mere od američke vlade".

Prema njegovim rečima "države članice EU o ukidanju sankcija protiv Rusije nameravaju da raspravljaju na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti koja će se održati sledeće nedelje".

"Ovo nije službena tema konferencije, a tamo će o tome biti mnogo govora između evropskih predstavnika", rekao je Mekejn.

U julu 2014. Evropska unija i SAD su nametnuli sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini, a naknadno su u nekoliko navrata proširene. U oktobru iste godine je Rusija, kao odgovor, uvela paket sankcija, uključujući i embargo na uvoz hrane iz EU.

Nekoliko evropskih zemalja nije zadovoljno merama koje su preduzete protiv Moskve i odgovorom Rusije, zbog čega su pretrpele milijarde dolara štete. U januaru je francuski ministar finansija priznao da će se Pariz potruditi da sankcije budu ukinute do leta ove godine.

Predstavnici nemačko-ruske finansijske komore AHK su uvereni da sankcije protiv Rusije treba preispitati, jer "politički učinak tih mera nije poznat, a s druge strane i ozbiljno ugrožava nemačku industriju".

Italija je u decembru prošle godine odložila odluku EU za proširenje ekonomskih sankcija, zahtevajući dodatnu raspravu o ovoj odluci na razini svih 28 zemalja članica.

Američki potpredsjdnik Džo Bajden je ranije priznao da su američka vlada i predsednik Barak Obama prisilili Evropsku uniju da, uprkos riziku od ekonomske štete i otvorenom protivljenju Brisela, nametne sankcije protiv Rusije.

(Altermainstreaminfo/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track