Najnovije vesti

UPOZORENJE VRHA EVROPSKOG SAVETA: Ako Britanija izađe iz EU, unija će se raspasti
Foto: AP 12 Decembar 2012

Donald Tusk zabrinut

UPOZORENJE VRHA EVROPSKOG SAVETA: Ako Britanija izađe iz EU, unija će se raspasti

Planeta
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Bukureštu da postoji realna opasnost od raspada Evropske unije (EU) pozivajući njene članice da razmotre medjusobne argumente kako bi se sprečio odlazak Velike Britanije iz EU.

"Opasnost od raspada je realna jer je proces veoma krhak. Treba pažljivo sve da razmotrimo, jer ono što se razbije ne može da se popravi", upozorio je Tusk u obraćanju novinarima u Bukureštu.Tusk je rekao da se EU nalazi u "ključnom trenutku".

"Treba da slušamo argumente drugih, radije nego sopstvene", dodao je predsednik Evropskog saveta, ocenjujući da je normalno da stavovi postaju "tvrđi kako vreme prolazi". Visoki evropski zvaničnik koji boravi na turneji po evropskim zemljama u kojima brani stav o ostanku Velike Britanije u EU, pokušao je da umiri zabrinuti istočni deo EU zbog namere britanskog premijera Dejvida Kamerona da ograniči socijalne olakšice radnicima koji potiču iz zemalja EU.

"Sad je pitanju budućnost EU. Nećemo da pravimo kompromise o osnovnim vrednostima i slobodama", rekao je Tusk. Kameron, koji je obećao referendum o članstvu zemlje u EU 2017. godine, pregovara o uslovima ostanka zemlje u Uniji. Velika Britanija želi temeljnu promenu socijalnih i ekonomskih pravila EU i sporazume među njenim članicama kako bi države stekle više samostalnosti u odlučivanju ali nauštrb institucija u Briselu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...