VANREDNI SAMIT VIŠEGRADSKE GRUPE: EU da hitno pronađe rešenje za izbegličku krizu
Foto: Profimedia

Preti katastrofa

VANREDNI SAMIT VIŠEGRADSKE GRUPE: EU da hitno pronađe rešenje za izbegličku krizu

Planeta -
Ukoliko ne uvedemo potrebne mere i ne poboljšamo kontrolu na najisturenijim spoljnim granicama EU i ne zaustavimo migracijski tok, situacija može da se otrgne kontroli, navedeno je u saopštenju s vanrednog samita.

PRAG - Premijeri Višegradske grupe pozvali su večeras sa samita u Pragu zajedno sa Bugarskom i Makedonijom Evropsku uniju da pripremi i alternativne planove za zaustavljanje izbegličkog talasa jer bi ponavljenje prošlogodišnjeg ugrozilo same temlje EU i stabilni i bezbedni zapadni Balkan.

"Ukoliko ne uvedemo potrebne mere i ne poboljšamo kontrolu na najisturenijim spoljnim granicama EU i ne zaustavimo migracijski tok, situacija može da se otrgne kontroli. Fijasko u toj oblasti bi mogao da dovede u pitanje same temelje EU i imao bi izrazito negativne privredne, ekonomske i simbolične posledice. Istovremeno bi negativno uticao na bezbednost i stabilnost u oblasti Balkana", navedeno je u saopštenju premijera s vanrednog samita.

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske, Bugarske i predsednik Makedonije su odlučno podržali zajedničko, jedinstveno evropsko rešenje migracijske krize i naglasak stavili na hitno formiranje Evropske pogranične straže, primenu dogovora sa Turskom i sprovodjenje već dogovorenih koraka zaštite šengenskog prostora, pre svega u Grčkoj. Upozorili su, medjutim, da ukoliko napredak i te mere ne budu dovoljne da zaustave a ne samo skrenu izbeglički tok da bi Evropa morala hitno da pripremi i usvoji najkasnije u martu alternativni plan.

Na samit u Prag je češki premijer Bohuslav Sobotka pozvao makedonskog predsednika Djordja Ivanova i bugarskog premijera Bojka Borisova zato što članice V4 predlažu kao alternativnu granicu pred izbegličkim talasom na ;granicama Makedonije i Bugarske prema Grčkoj.

"Sastavni deo alternativnog plana bi trebalo da bude i efikasnije predavanje ;informacija trećim zemljama podataka iz evropskih baza kao što je EURODAC. Sprovodjenje tog plana će iziskivati aktivno uključivanje svih zemalja na trasi (zapadnobalkanskoj). Premijeri članica Višegradske grupe deklarišu volju da pruže zemljama zapadnog Balkana koje su najviše izložene masivnom prilivu migranta na osnovnih njihovih stvarnih potreba praktičnu pomoć i sredstva", dogovorili su se premijeri.

Na samitu na kojem je obeležena i 25. godišnjica nastanka te regionalne ;neformalne grupe premijeri su ponovili dugoročnu podršku Makedoniji i ostalim ;zemljama zapadnog Balkana na putu u EU a takodje i podršku Bugarskoj i ;Rumuniji da udju u šengenski prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track