(VIDEO) MLADUNČAD KALIFATA - TOPOVSKO MESO: Roditelji ih s blagoslovom šalju u samoubilačke misije
Foto: Printscreen Yt

Šalju svoju decu u smrt

(VIDEO) MLADUNČAD KALIFATA - TOPOVSKO MESO: Roditelji ih s blagoslovom šalju u samoubilačke misije

Planeta -
Teroristi ISIL decu koriste ne samo u propagandne svrhe, nego i kao oiperativce, kažu autori studije koju je napravio Antitetoristički odbor UN.

"Oni ne koriste decu samo za snimanje pogubljenja, već od njih imaju i operativnu korist. Nažalost, moramo da očekujemo da će toga biti sve više i sve brže što više situacija bude postajala neizvesna za ISIL u godinama koje dolaze", kažće Čarli Vinter, koautor studije koju je izradio Antiteroristički odbor UN, prenosi CNN.

Prvo istraživanje ovakve vrste pokazalo je da većina "mladunčadi kalifata" dolazi iz Sirije, a od 89 zabeleženih slučajeva, njih 39 odsto umrlo je dok je detoniralo improvizovanu eksplozivnu napravu. Još 33 odsto ubijeno je u redovima pešadije. Gotovo 20 odsto djece boraca ISIL poginulo je u samoubilačkim napadima na položaje neprijatelja. .

Autori istraživanja kažu da su deca u potpunosti integrisana u vojne operacije ISIL i to često uz pristanak roditelja

"Ovde nije reč o otetoj deci, u većini slučajeva to su deca koja se sa osmehom na licu opraštaju od roditelja pre nego što se pridruže ISIL", kaže Mija Blum, koja je učestvovala u ovom istraživanju.

Malog Abu Imara al Omrija otac blatosilja i šalje u samoubilački napad ISIL (Foto: Printscreen YouTube)
Malog Abu Imara al Omrija otac blatosilja i šalje u samoubilački napad ISIL (Foto: Printscreen YouTube)

U prošlomesečnoj seriji propagandnih fotografija ISIL objavljena je i ova: 11-godišnji Abu Imara al Omri kleči i ljubi ruku svog oca, koji mu daje blagoslov pre nego što se dečak razneo u kamionu punom eksploziva.

ISIL u potpunosti integriše decu u svoje operacije i dugoročno planira s njima. Posle indoktrinacije, deca idu na rigoroznu obuku, koja uključuje i vojne vežbe i učenje džihadističke ideologije. Blumova kaže da se procenjuje da 1.500 dece boraca ratuje u redovima ISIL.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track