OVO JE NAJĆUTLJIVIJI SUDIJA NA SVETU: Nije postavio pitanje na suđenju 10 godina
Foto: Ap 25 Okt 2014

Obraća se pisanim putem

OVO JE NAJĆUTLJIVIJI SUDIJA NA SVETU: Nije postavio pitanje na suđenju 10 godina

Planeta -
Uprkos mišljenju da ni jedan sudski spor ne može da se vodi bez verbalne rasprave, sudija Vrhovnog suda u SAD Klarens Tomas je poslednji put pitanje postavio 22. februara 2006. godine, i to tokom rasprave u slučaju za smrtnu kaznu.

Niko ne zna zašto je Tomas odlučio da se uzdržava a neki su smatrali da je to zbog njegovog ruralnog naglaska. Međutim, verovatnije je da Tomas smatra da će naučiti više ako ćuti.

"Mislim da je više u mojoj prirodi da slušam nego da postavljam gomilu pitanja. A oni će ionako ispitivati jedni druge", ispričao je on jednom srednjoškolcima 2000. godine.

Tomas se uglavnom obraća pisanim putem, a srednjoškolcima je ispričao da mu je neprijatno da se "takmiči" sa glasovima drugih u sudu.

Stiven Vasbi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Albani, rekao je Tomasov pristup vređa proces."On ne daje advokatima priliku da se objasne njegove nedoumice. Mislim da bi trebalo. Drugi to rade. Treba i on. To je legitimna briga za slučaj", kaže profesor.

Ali naučnici ističu da je povećana aktivnost sudija na suđenjima pojava novijeg datuma. Istorijski gledano, kažu, sudija nije pitao mnogo tokom usmene argumentacije.

To čini Tomasa donekle atavistom. On je poznatiji po snazi pisanih mišljenja, koja odražavaju njegova konzervativna uverenja i originalnost tumačenje Ustava i za koje naučnici kažu da imaju trajan uticaj na američke zakone.

Ralf Rosum, profesor prava na Univerzitetu Klaremont koji je napisao knjigu o uticaju Tomasa na ustavno pravo, kaže da nije sigurno da bi Tomas bio efikasniji ako bi iznenada počeo da govori.

"Očigledno, Tomas zna da ne postavlja pitanja i da dosta ga kritikuju zbog toga. Ali on ima dovoljno samopouzdanja da ga nije briga. On će sve uraditi na svoj način", kaže Rosum.

(NBC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track