Britanci bi da proteraju Srbina

Britanci bi da proteraju Srbina

Planeta -
List Dejli mejl se pita kako je Milan Šarčević dobio boravište u Engleskoj kad je optužen za zločine u Vukovaru 1991. godine

LONDON - Mugabe može, Srbin ne može.Srbin iz Hrvatske Milan Šarčević (60) deset godina živi s porodicom u Britaniji, a sada je suočen s medijskom hajkom jer je učestvovao u ratu na prostorima SFRJ. Iako je bio samo običan vojnik, Dejli mejl predstavio ga je kao „Srbina koji je učestvovao u masakru 300 Hrvata u Vukovaru 1991“. List se pita kako je taj čovek dobio boravišnu dozvolu u Britaniji, i tako ga svrstao u isti koš s diktatorom iz Zimbabvea Robertom Mugabeom, koji je utočište takođe našao na Ostrvu.

Šarčević, uprkos optužbama, ima dozvolu da ostane u Britaniji jer bi njegovo proterivanje bilo narušavanje ljudskih pra­va, a našao se na listi osumnjičenih jer je u vreme borbi oko Vukovara bio na lokacijama gde su dovođeni hrvatski zarobljenici. Šarčević želi da se skloni s te liste jer je uspeo da izbegne smrt od svojih nekadašnjih oficira pošto je pokušavao da spase nesrećne zarobljenike.

- Nemam krvave ruke. Jesam učestvovao u građanskom ratu, ali nikada nisam mučio ili ubijao nevine civile. U Vukovaru nisam ispalio nijedan metak - rekao je Šarčević.

Neka ide u Srbiju s porodicom!

Konzervativac Endru Persi kaže da je Šarčević pronašao rupu u zakonu.

- Šarčević ne treba da ima šansu da živi kod nas. Neshvatljivo je da koristi član 8. Zakona o ljudskim pravima. Neka slobodno ide u Srbiju i sa svojom porodicom živi tamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track