SPORAZUM O OBUSTAVI VATRE: 69 opozicionih grupa prihvata primirje u Siriji
Foto: Profimedia

Moskva

SPORAZUM O OBUSTAVI VATRE: 69 opozicionih grupa prihvata primirje u Siriji

Planeta -
Ruski koordinacioni centar u Siriji je od SAD dobio spisak 69 naoružanih opozicionih grupa koje pristaju na uslove primirja u Siriji.

Kako je naveo ovaj centar, spisak obuhvata grupe koje su potvrdile svoju saglasnost preko opozicionog Visokog komiteta za pregovore, ali i one koje su direktno Americi saopštile da se slažu sa primirjem.

Sama Rusija je primila izjavu saglasnosti 17 naoružanih grupa iz sirijske umerene opozicije, naveo je centar u saopštenju koje prenosi Interfaks.

Takođe se navodi da je registrovao sedam slučajeva granatiranja rezidencijalnih oblasti u Damasku u subotu iz oblasti koje kontroliše umerena opozicija, prenosi Rojters.

Drugog dana od stupanja na snagu, prva velika obustava vatre od početka sukoba u Siriji se uglavnom poštuje, ali opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u centralnom delu i na severu Sirije zabeleženo nekoliko vazdušnih napada.

Ta nevladina organizacija sa sedištem u Londonu navodi da su avioni, za koje se, kako tvrde, "veruje da su ili sirijski ili ruski'', bombabrdovali sedam sela u provincijama Alepo i Hama i da je u području Alepa poginula jedna osoba, prenosi AFP.

Još uvek nije jasno da li su ti napadi izvršeni na teritoriji koju pokriva primirje.

Sporazum o obustavi vatre se ne odnosi na teritorije pod kontrolom takozvane Islamske države i Nusra fronta, terorističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koje drže više od polovine Sirije.

U drugim delovima zemlje situacija je uglavnom mirna, javlja AFP.

Primirje koje su dogovorili Vašington i Moskva smatra se za ključni korak ka okončanju sukoba u kome je dosada poginulo 270,000 ljudi a raseljeno više od polovine stanovništva.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track