BIZNIS MEĐUNARODNIH RAZMERA: Islamska Država se bavi trgovinom organa zarobljenika
Foto: Profimedia

Od početka prošle godine

BIZNIS MEĐUNARODNIH RAZMERA: Islamska Država se bavi trgovinom organa zarobljenika

Planeta -
Islamska država bavi se trgovinom organa zarobljenih i ubijenih "nevernika" u Siriji i Iraku od početka prošle godine.

IS je ovo pretvorila u biznis međunarodnih razmera. Vađenje organa počelo je najpre u bolnicama u gradu Mosulu, navodi španski list "Mundo".

Prema navodima svedoka, dosada su, koliko je poznato , izvršene ukupno 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika, a oni su pre toga detaljno pregledani u nekoliko bolnica u Mosulu.

Reč je o muškarcima starosti od 20 i 35 godina. Svedoci navode i da IS primorava zarobljene da daju krv, a osuđenima na smrt prethodno vadi organe u specijalnim klinikama. Porodice ubijenih zarobljenika na društvenim mrežama navode da su na telima svojih rođaka našli velike ožiljke od operacija.

"Mundo" prenosi i svedočenja prema kojima su islamisti pobili nekoliko desetina lekara koji to nisu hteli da rade. U izveštaju iz Kaira, list citira i stručnjaka za bezbednost u Bagdadu Hašem al Hašimija, koji navodi da je trgovina organima veoma unosna i da je dobrodošla džihadistima u momentu kada je sve teža ilegalna trgovina naftom zbog američko-savezničkog i ruskog bombardovanja . "Mundo" piše još i da je lično vođa IS u Iraku i Siriji Abu Bakr al Bagdadi naredio da se nevernicima vade zdravi organi kako bi se spasli žživoti pravih muslimana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track