TUNIS U RATU: Zatvorena granica sa Libijom, najmanje 53 mrtvih u napadu
Foto: Profimedia

Haotično

TUNIS U RATU: Zatvorena granica sa Libijom, najmanje 53 mrtvih u napadu

Planeta -
Najmanje 53 osobe su poginule u sukobima tuniskih snaga i ekstremista u blizini granice s Libijom, saopštila je vlada Tunisa.

Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri. Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a ministri unutrašnjih poslova i odbrane otišli su u Ben Gerdan da bi nadgledali operaciju, navedeno je u zajedničkom saopštenju ta dva tuniska ministarstva.

Vlada Tunisa nije identifikovala napadače, a za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, međutim, dva sajta bliska terorističkoj organizaciji Islamska država navode da su ekstremisti te grupe učestvovali u borbi.

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebi izjavio je nakon napada da njegova zemlja vodi rat protiv varvara. "Ovo je napad bez presedana, koji je planiran i organizovan. Njegov cilj je verovatno bio preuzimanje kontrole nad ovom oblašću i proglašenje novog emirata. Većina Tunišana se sada nalazi u stanju rata proiv varvara", izjavio je Esebi.

U napadu je poginulo 35 terorista, sedmoro civila i 11 pripadnika bezbednosnih snaga Tunisa, navodi se u saopštenju vlade. Jedna 12-godišnja devojčica je među žrtvama napada.

Napad u Tunisu dogodio se u jeku zabrinutosti medjunarodne zajednice zbog prisustva ekstremista Islamske države u susednoj Libiji.

Tuniske bezbednosne snage su prošle sedmice u istoj oblasti ubile pet teško naoružanih ljudi koji su u zemlju ušli iz Libije s ciljem da izvedu terorističke napade, kako je tada rekao premijer Habib Esid.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je da su džihadisti planirali da uspostave "emirat" Islamske države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track